Hoe staan de voetbalclubs uit Salland ervoor? (update per woensdag 17 mei)

De laatste speelrondes van het amateurvoetbal zijn gaande. De ploegen uit de 4e divisie, 2e klasse en 3e klasse zondag hebben nog twee speelrondes te gaan. De ploegen uit de 4e klasse zaterdag en zondag en de 5e klasse zondag hebben nog maar één speelronde te gaan.

In de laatste speelronde(s) worden de meeste prijzen nog verdeeld en zal duidelijk worden wie zich tot kampioen mag kronen, wie de periodekampioenen zijn, wie zich rechtstreeks handhaaft, nacompetitie voor handhaving moet gaan spelen en welke clubs rechtstreeks degraderen. Dit jaar is er sprake van een versterkte degradatie vanwege de nieuwe voetbalpiramide. De gevolgen daarvan zijn in de meeste competities groot.

Per competitie wordt doorgenomen wat de huidige stand van zaken zijn en wat er de komende week/weken nog mogelijk is. Daaronder staan de gevolgen die al vast staan. Onderaan het artikel staan de theoretische mogelijkheden, positie en punten per ploeg in een tabel afgebeeld.

4e divisie zondag (Rohda Raalte en Heino)

Heino is veilig en kan periode 3 nog bemachtigen. Door een goede reeks staan de mannen van Martijn de Vogel op de 1e plaats in periode 3 met 18 punten. Purmersteijn (plek 2) en RKAVV (plek 3) hebben ook 18 punten. Be Quick 1887 en Hoogeveen hebben 17 punten. De laatste serieuze kanshebber is Hollandia met 16 punten. Rohda Raalte speelt nergens meer voor. Zij handhaven zich in de 4e divisie.

2e klasse I zondag (Schalkhaar)

De mannen van Marcel Geestman staan nog spannende weken te wachten. De plaatsen 6 t/m 13 zitten dicht bij elkaar. Er zit maar zeven punten tussen. Schalkhaar staat nu 7e. Voor de hand ligt handhaving of nacompetitie tegen degradatie. Theoretisch is er ook nog een kleine kans op rechtstreekse degradatie.

3e klasse D zondag (Wijhe’92, Diepenveen, Overwetering, Colmschate’33, ABS en Turkse Kracht)

De spannendste competitie van dit seizoen. Sinds dit weekend staat Markelo drie punten los van Wijhe’92 en daarmee is Markelo de huidige favoriet voor de titel. Daaronder zijn de verschillen klein. Zelfs zo klein dat er maar vijf punten zit tussen de nummer 2 (Wijhe’92) en nummer 9 (Colmschate’33). Plek 9 is een nacompetitieplaats tegen degradatie. Overwetering heeft momenteel evenveel punten als Colmschate’33. Diepenveen heeft één punt meer. Daarnaast ligt de strijd om periode 3 ook nog helemaal open. Opvallend genoeg maken Overwetering en Colmschate’33 daar ook nog een grote kans op.

Nummer 13 (ABS) maakt nog steeds een kleine kans op nacompetitie tegen degradatie. Daarvoor moeten ze in twee wedstrijden wel zes punten halen en is het afhankelijk van plaats 11 (Holten; 6 punten meer) en 12 (Albatross; 3 punten meer). Nummer 14 (Turkse Kracht) is met 10 punten verreweg de slechts scorende ploeg en degradeert definitief. Turkse Kracht kent een lastig seizoen met veel tegenslagen.

4e klasse G zondag (Heeten, SDOL, Lettele, Sallandia, Broekland, Nieuw Heeten, Raalte, IJsselstreek en De Gazelle)

Doordeweeks zijn de twee afgelaste wedstrijden van afgelopen zondag ingehaald. Dinsdag werd Raalte – De Gazelle maar liefst 16-1 en woensdag eindigde Haarle – IJsselstreek in 2-0.

Met nog één speelronde te gaan is het meeste inmiddels duidelijk in deze competitie. Heeten is al even kampioen. SDOL mag nacompetitie om promotie gaan spelen. Lettele en Sallandia strijden daar nog om. Een spannende strijd lijkt dat echter niet te gaan worden. Lettele heeft drie punten meer en treft laagvlieger IJsselstreek dit weekend nog. Sallandia speelt tegen Broekland. Broekland heeft één punt minder dan Sallandia. Zowel IJsselstreek als Broekland spelen nergens meer voor.

Plaats 8 betekent nacompetitie tegen degradatie. Op dit moment is die plaats voor Raalte met 22 punten. Echter kan die ook nog naar Nieuw Heeten gaan. Nieuw Heeten staat 7e met 24 punten. Raalte speelt tegen SDOL en heeft een beter doelsaldo. Nieuw Heeten speelt tegen degradatiekandidaat De Gazelle. Daarmee ziet het er naar uit dat Nieuw Heeten plaats 7 blijft behouden. Onderin de ranglijst staat vast dat IJsselstreek 9e wordt en nacompetitie tegen degradatie gaat spelen en dat De Gazelle laatste wordt en degradeert.

5e klasse E zondag (DAVO, Go Ahead Deventer en Wesepe)

Dit is de laagste klasse op de zondag. Degraderen kan dus niet. CCW’16 is al even kampioen. Dus er wordt alleen nog gestreden om nacompetitie voor promotie. Periode 1 en 3 zijn nog te vergeven. DAVO en Go Ahead Deventer maken daar nog kans op. Periode 1 wordt overgenomen van CCW’16. DAVO maakt daar de meeste kans op. DAVO staat 3e met 3 punten voorsprong op Terwolde en Go Ahead Deventer. Voorst (plaats 2) heeft al een periode. Go Ahead Deventer maakt de grootste kans op periode 3. In die periode heeft CCW’16 15 punten, Go Ahead Deventer 13 punten en Terwolde 12 punten. Wesepe blijft in de 5e klasse en staat 11e, maar kan nog 10e worden.

4e klasse F zaterdag (Mariënheem)

De helft van de ploegen degradeert naar de nieuw te vormen 5e klasse op de zaterdag. Mariënheem staat 9e, kan nog 8e worden, maar degradeert definitief.

4e klasse H zaterdag (Helios, RDC, Sportclub Deventer en Koninklijke UD)

Hier gelden dezelfde regels als in de 4e klasse F zaterdag. Alle degradanten zijn bekend. Koninklijke UD is daar één van. Verder promoveert kampioen Helios. De strijd gaat dus enkel nog om de nacompetitie voor promotie. Sinds afgelopen weekend maakt Sportclub Deventer daar geen kans meer op. Zij handhaven zich en worden 6e. RDC kan nog een periode overnemen. Zij staan 5e en kunnen nog 4e worden. Harfsen staat 4e en heeft één punt meer dan RDC.

Wat zijn de theoretische mogelijkheden per ploeg?

Voor diverse ploegen staat dus het definitieve gevolg al vast. Voor de andere ploegen zijn er nog meerdere opties mogelijk. Hieronder een overzicht van de theoretische mogelijkheden per elftal. Daarbij wordt ook de positie en het aantal punten in de stand vermeld.

Hoe nu verder?

De komende twee weken zijn de weken van de waarheid voor de reguliere competities. In de weken daarna worden de nacompetities gespeeld. Komend weekend staat er weer een volledige speelronde op het programma voor alle klassen. Via de website krijg je geregeld updates met de stand van zaken. In het radioprogramma Salland Sport sta je vooraan en hoor je op zondagmiddag als eerste de gevolgen voor de Sallandse ploegen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer