Woont Sarah uit Olst in het duurzaamste huis van Overijssel? “Ik vind van wel”

Leestijd: 2 minuten

Welke woning verdient de titel ‘Duurzaamste huis van Overijssel’?
Van 14 februari tot en met 1 maart kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet. Acht Overijsselse duurzame huizen zijn genomineerd, waaronder de woning van Sarah de Groot uit Olst. Het huis met de meeste stemmen wint de publieksprijs van het Duurzaamste Huis van Overijssel.

Sarah de Groot is de eigenaar van de genomineerde woning in Olst. De Olstenaar heeft haar huis volgens eigen ontwerp gebouwd van natuurlijke materialen als hout en lokaal stro, een vloer van stampleem met vloerverwarming en een warmtepomp. Ze is een jaar bezig geweest met de bouw van haar huis en trots op het resultaat: “De kennis en ervaringen die ik tijdens het verduurzamen heb opgedaan, deel ik nu graag met anderen.”

Ambassadeur van duurzaamheid
Sarah is al zo lang ze zich kan herinneren met het onderwerp duurzaamheid bezig: “Een zo klein mogelijke voetafdruk qua impact op onze planeet. In mijn studietijd begon dat met voeding, vegetarisch en zuinig met licht, water. Na in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt met duurzame bouwmaterialen, kreeg ik het idee om een woning in Nederland op die manier zelf te ontwerpen en te bouwen”. Met hulp van andere experts (o.a. buurvrouw Marjolein (marjoleinhetklein) Jonker, maar vooral veel zelf uitzoeken, kreeg ze de woning die ze wenste.

Foto’s door Sarah de Groot

Ons bin zuunig
Door op deze manier haar huis te bouwen en in te leven, verbruikt Sarah maar 1 kuub per dag: “Ik heb een hybride systeem, ben wel op het water aangesloten maar sla het water eigenlijk deels op. Voor het draaien van de was bijvoorbeeld”, legt Sarah uit. Ze is niet aangesloten op het riool: “Er is uiteraard wel een manier gevonden om echt overgebleven afval goed te scheiden en bacteriën tegen te gaan. Bij hevige regenval stroomt het water ook richting een wadi buiten, zodat we in de wijk droge voeten houden.”

Leem en stro
Met de materialen leem en stro voorziet ze haar huis van een goede isolatie. Een idee dat ze overnam uit haar tijd in het buitenland, in Costa Rica: “In Nederland maakt men gebruik van cementdekvloeren, echter leem zorgt ervoor dat warmte vastgehouden wordt bij kou en zorgt voor verkoeling bij hitte”, ideaal volgens Sara. Het dak is deels geïsoleerd door middel van geperst stro. “Dit heb ik zo laten doen in verband met eventueel ongedierte.”

Oriëntatie op het zuiden
Het huis van Sara is op het zuiden georiënteerd, om optimaal gebruik te kunnen maken van zonlicht: “Dit is ook de bedoeling van de nog aan te leggen vijver, legt Sara uit. Sarah dingt dus mee naar het duurzaamste huis van Overijssel, of ze kans maakt mee te winnen en landelijk mee te dingen is Sarah resoluut: “Ik vind van wel.”

Over de verkiezing
De stemronde is onderdeel van de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland.
De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert deze verkiezing om huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties. Daarnaast biedt het een podium om voorbeelden van duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. In elke provincie wordt op 4 maart het huis met de meeste winnaars uitgeroepen tot het Duurzaamste Huis van de provincie. Uit de twaalf provinciale winnaars kiest een vakjury op 22 maart de landelijke publiekswinnaar van de verkiezing. Stemmen kan via de website van de Duurzame Huizenroute.

Tip ons !
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer