Stichting Noordmanshoek voelt zich buitenspel gezet, Gemeente Olst-Wijhe neemt regie over

Leestijd: 2 minuten

Het plan van aanpak van Stichting Noordmanshoek voldoet volgens Gemeente Olst-Wijhe niet aan de door de gemeenteraad gestelde randvoorwaarden en uitgangspunten. Dit is de conclusie van het onderzoek dat Gemeente Olst-Wijhe heeft laten uitvoeren.

Het college laat weten dat de gemeente zich gaat oriënteren op mogelijkheden om het gebied Noordmanshoek in ontwikkeling te brengen. Hiervoor gaat een ruimtelijk beeld en een ontwikkelstrategie gemaakt worden. De voorkeur van het college is om daarbij de Landgoedvisie van Stichting Noordmanshoek ter inspiratie te nemen. Kern van deze visie is een combinatie van wonen en groen.

Stichting Noordmanshoek verrast
Anton Kleine Schaars is als voorzitter van Stichting Noordmanshoek sinds 2016 actief en is verrast door het besluit van de Gemeente: “We hebben wel zeven keer met elkaar om tafel gezeten en nu lijkt het alsof wij alles verkeerd hebben gedaan”, aldus Anton.
Met een kerngroep van zes personen en wel zo’n 70 betrokken inwoners is veel moeite en tijd gestoken in overleg en het maken en bespreken van plannen(zie foto). Echter begin november liet wethouder Blind ons weten niet verder te gaan met onze plannen.

Foto door: Stichting Noordmanshoek

Teleurgesteld in coalitie
De voorzitter betreurt daarom het einde van deze samenwerking omdat de intentie om tot een mooi, leefbaar plan te komen voor Noordmanshoek hiermee volgens hem niet voldoende serieus genomen wordt. Vooral het feit dat de coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en CDA geen vragen hebben gesteld, zit Anton nog het meest dwars.

Kosten en moeite
Voor deze uitwerking vraagt het college 95.000 euro aan de gemeenteraad. De bestaande samenwerking met de Stichting Noordmanshoek wordt met ingang van 1 mei 2024 beëindigd. Voor het college is dit geen gemakkelijk besluit. Ze realiseren zich dat zij er vele uren werk ingestoken hebben.

600.000 euro verloren gegaan
Anton Kleine Schaars geeft aan dat dit wel 10 tot 15.000 uren zijn geweest. De afgelopen zeven jaar is er door de gemeente ongeveer 600.000 euro in geïnvesteerd. Volgens Kleine Schaars zit hier vier ton aan ambtelijke uren in. “Twee ton is geïnvesteerd in stedenbouwkundig onderzoek. We hebben zelfs nog geld teruggestort”, aldus Kleine Schaars.

De gemeenteraad neemt op 8 april aanstaande het definitieve besluit.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer