Wereldkampioen vogels spotten in de bibliotheek

Geïnspireerd door DWDD University organiseert de Bibliotheek Deventer inspirerende Theatercolleges. Het theater in de bibliotheek aan de Stromarkt wordt de collegezaal, waar deskundigen hun kennis en ideeën delen. De sprekers doen dat bevlogen, interactief en met humor, voor iedereen. Of je nu piepjong bent of stokoud of iets er tussenin.

Wereldkampioen vogels spotten

Wereldreiziger en birdwatcher Arjan Dwarshuis spotte 6852 verschillende vogels en verbrak daarmee in 2016 het wereldrecord vogels kijken. Van de apenarend op de Filipijnen tot de hoorngoean in de nevelwouden van Guatemala. In mei verschijnt zijn boek ‘Een bevlogen jaar’. Op 18 mei om 15.00 uur vertelt Dwarshuis in de bibliotheek aan de Stromarkt over zijn meeslepende avontuur en laat de bezoekers kennis maken met de wondere wereld van het vogels kijken. Voorafgaand aan het Theatercollege draait er een film in de Huiskamerbioscoop over de pinguïn Mumble, die niet goed kan zingen, maar wel kan tapdansen. Na afloop van het Theatercollege is er een gratis excursie voor beginnende vogelaars langs de IJsseluiterwaarden.

Crime Scene Investigation

Iedereen heeft wel eens een aflevering gezien van CSI Miami of Flikken Maastricht. Of een boek gelezen van Karin Slaughter, Lars Kepler of James Patterson. Allemaal spannende verhalen met vasthoudende rechercheurs in de hoofdrol die niet stoppen tot zij het waterdichte bewijs hebben gevonden om de crimineel te veroordelen en zo de wereld een beetje veiliger te maken.

Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology op Saxion, biedt op 6 juni een kijkje achter de schermen van het echte forensisch onderzoek. Hij laat zien welke innovatieve technieken er zijn en welke nog ontwikkeld of onderzocht worden en belicht daarbij de rol van nanotechnologie en forensische robotica en neemt de bezoeker mee in zijn Cold Case Research Project.

Waar ligt jouw grens?

Jamie Trenité neemt op 2 juli de bezoekers mee op een sportief avontuur. Het wordt een avond over grenzen aanvaarden of grenzen verleggen, een gezonde leefstijl en adrenaline. Zijn ervaringen in de topsport als tennisser, met extreme sporten als presentator van Jules Unlimited en als deelnemer van Wie is de Mol vormen een leidraad in het college. “Ik verwacht niet dat iedereen daarna boven een ravijn gaat hangen, maar ik laat zien én ervaren dat er weinig voor nodig is om een mens wakker te schudden en fanatiek te maken. Bij Wie is de Mol moesten we ziplinen en abseilen. Ik vond het mooi om te zien dat Niels ondanks zijn angst van die waterval afging. Wat een grensverleggende actie was dat.”

Programma Theatercolleges in de bibliotheek – 2019

Zaterdag 18 mei – Wereldkampioen vogels spotten

• Arjan Dwarshuis, wereldreiziger en vogelspotter

• 18 mei, 15.00 – 16.30 uur (alle leeftijden)

Donderdag 6 juni – Crime scene investigation in de bibliotheek

· Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology

· 20.00 – 21.30 uur (vanaf 14 jaar)

Dinsdag 2 juli – Waar ligt jouw grens?

· Jamie Trenité, deelnemer Wie is de Mol, presentator Jules Unlimited

· 19.00 – 20.30 uur (alle leeftijden)

Zaterdag 7 september – Rik’s Platengarage

· Rik Görtemöller, DJ en quizmaster

· 16.00 – 17.30 uur (vanaf 14 jaar)

Zaterdag 26 oktober – Onverwachte vondsten uit het water

· Marieke van der Wal, Projectleider Archeologie, gemeente Deventer

· 14.00 – 15.30 uur (volwassenen)

Woensdag 20 november – Kijken in de operatiekamer

· Erick van Zijl en Bart Talens van het Deventer Ziekenhuis

· 19.30 – 21.00 uur (volwassenen)

Donderdag 12 december – Buitenaards!

· Govert Schilling, wetenschapsjournalist

· 16.00 – 17.00 uur (vanaf 8 jaar)

· 19.30 – 21.00 uur (jongeren en volwassenen)

Ga naar de agenda op de website van de bibliotheek voor meer informatie, actuele aanvangstijden en kaartjes: www.bibliotheekdeventer.nl. De Theatercolleges zijn mede mogelijk dankzij een subsidie van stichting Wesselings – Van Breemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie