Ambassadrice voor ‘groen’ en ‘eten uit de natuur’

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor het eten en kweken van wat we wilde planten noemen. Groen-ambassadrice Willy Boogaard uit Olst vindt dat jammer. Sterker nog: ze laat het daar niet bij zitten. Ze laat geen gelegenheid onbenut om haar kennis en ervaring te delen met wie dat maar wil. Ze laat mensen zelfgemaakt groenten- en kruidenbonbons proeven. Ook crackers met kruidenboter, waarvoor ze zelf de kruiden heeft geplukt. Met jam ook, een compote van zoete appel met bloemblaadjes van paardenbloemen.

Willy woont in Olst, in één van de Aardehuizen aan de Rietgors. Elke eerste zondag van de maand geeft ze een rondleiding door haar eetbare siertuin en de aangrenzende tuinen op het terrein van die Aardehuizen, inclusief de naastgelegen gemeentelijk Buurtmoestuin.

Ze laat deelnemers kijken en proeven van de groenten, het fruit en de kruiden die hier groeien. En vertelt over de principes van permacultuur, van natuurlijke land- en tuinbouw op kleine schaal. Ze weet veel over de vele verschillende wilde planten die je hier vindt, die niet alleen eetbaar zijn, maar ook erg gezond. Zoals nu in het voorjaar de brandnetel en de paardenbloem. Ze hebben niet alleen een uitgesproken smaak, maar ook een reinigende werking in onze spijsvertering. En wat te denken van de bloemen van de mierikswortel en de boerenkool? Ze zijn allemaal te verwerken in salades, in soep of in een verwarmende stoofschotel.

Willy Boogaard laat alle deelnemers na haar rondleiding zelf plukken van die wilde planten. Ze neemt iedereen daarna mee naar haar eigen keuken om de ‘oogst’ te verwerken. Er wordt dan gevijzeld, geroosterd, gebakken en gekookt. Tot er een heus diner op tafel staat. Onder het genot van een drankje gaat iedereen dan uitgebreid proeven en worden de ervaringen uitgewisseld.

Reactie van een deelnemer: “Het was echt de moeite waard om met mee te lopen langs alles wat ‘moedertje aarde’ voor ons laat groeien. Willy’s enthousiasme is echt aanstekelijk.”

Wie dat ook eens wil ervaren, wie zin heeft om frisse en groene ideeën op te doen, is van harte welkom op Willy’s kookworkshop ‘Eten uit de natuur’. Opgave kan per mail: willy@boogaardcoachingentraining.nl. Meer informatie over de workshop is te vinden op www.boogaardcoachingentraining.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie