Opvang Oekraïense vluchtelingen in het Mirtehuis in Heeten

De gemeente Raalte gaat in het Mirtehuis in Heeten Oekraïense vluchtelingen opvangen voor een langere periode. Daarnaast wordt gekeken of er behoefte is om ruimte beschikbaar te stellen voor spoedzoekers uit Heeten, die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak. Vanaf 1 februari 2023 starten enkele verbouwwerkzaamheden zoals o.a. schilderwerk waardoor de accommodatie gereed zal zijn voor opvang van maximaal 85 personen. Naar verwachting worden Oekraïense vluchtelingen in de loop van maart hier opgevangen.

Burgemeester Martijn Dadema: “Het Mirtehuis heeft passende voorzieningen om de vluchtelingen een warme en veilige plek te bieden. We waarderen enorm dat deze locatie beschikbaar wordt gesteld.”

Mirtehuis Heeten

Het Mirtehuis beschikt over zelfstandige ruimtes met eigen sanitair en kookgelegenheid.
In eerste instantie gaat het om 50 vluchtelingen uit Oekraïne die op dit moment worden opgevangen in woonzorglocatie de Statenhorst in Heino. Het is niet langer mogelijk om op deze woonzorglocatie vluchtelingen onder te brengen, omdat gebleken is dat de combinatie opvang vluchtelingen en mensen die in hun laatste levensfase zitten, veel uitdagingen met zich meebrengt. In de loop van maart verhuizen de Oekraïense vluchtelingen daarom naar het Mirtehuis. Het gaat veelal om gezinnen met kinderen.

Spoedzoekers

Samen met partners als HeetenWoont en Plaatselijk Belang Heeten wordt gekeken of er behoefte is om ruimte beschikbaar te stellen voor spoedzoekers uit Heeten. Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak. Bijvoorbeeld voor starters, of mensen die noodgedwongen op zoek zijn naar woonruimte door een echtscheiding of door gedwongen verkoop van een huis.

Begeleiding en beveiliging

Op werkdagen zijn in het Mirtehuis locatie leiders aanwezig die de Oekraïense vluchtelingen begeleiden en wegwijs maken in het dorp. Ook zal aanvullend beveiliging aanwezig zijn.

Onderwijs

Kinderen (groep 3 t/m 8) krijgen onderwijs in het gebouw van Brede School Ons Plein in Heino. Kinderen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs gaan naar het Carmel College Salland in Raalte. Voor schoolvervoer zal worden gezorgd. Eventueel worden enkele kleuters ondergebracht bij basisschool Sint Bernadette in Heeten. Hierover vinden nog gesprekken plaats met het schoolbestuur. Dit geldt ook voor de medische zorg.

Informatiebijeenkomst

Voor de omwonenden van het Mirtehuis uit Heeten wordt op 6 februari een informatiebijeenkomst gehouden in Brasserie Dertien aan de Dorpsstraat 17 om 19.30 uur.

Informatie

Op www.raalte.nl/oekraine vindt u meer informatie over de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Mirtehuis.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer