Open Monumentendag in Deventer: wat kan je verwachten?

In het weekend van 9 en 10 september is het weer het weekend van de Open Monumentendag in Deventer. Het thema voor de 37e editie is ‘levend erfgoed’. Ondanks het Open Monumentendag heet, is het toch echt twee dagen lang. Hieronder een paar monumenten die je kan verwachten.

Tijdens dit weekend openen ruim 45 monumenten in de gemeente Deventer gratis de deuren voor een groot publiek. Voor jong en oud is het mogelijk om een kijkje te nemen in de vele monumenten die Deventer kent. Zowel in de historische binnenstad maar ook daarbuiten.

Lebuinuskerk
De Open Monumenten dag wordt op de zaterdag ingeluid vanaf de Lebuinustoren door stadsbeiaardier Bauke Rietsma. Er zullen rondleidingen plaatsvinden, en een torenbeklimming in de romaanse kerk.

Tekst gaat verder onder foto

Foto van Facebookpagina: De Lebuinus Deventer

Treinrit door binnenstad
Een van de activiteiten is een treinrit op zaterdag die natuurlijk begint op het station in Deventer. Met een kopie van de stoomtram De Bello die van 1885 tot 1945 reed op het traject tussen Deventer en Borculo wordt er een ritje gemaakt door de binnenstad. Door toneelspelers in traditionele kleding wordt er verteld over de historie van het spoor en het station. Naast dat worden er door NS Stations diverse ruimtes opengesteld die normaal gesloten zijn.

Voormalig Sallandsche bank
Een andere activiteit op zaterdag is het Carlos in huis wat vroeger de Sallandsche bank was. Hier kan je op je eigen gemak rondkijken door het pand. In alle ruimtes worden gegraveerde messing bordjes opgehangen met de geschiedenis over het pand. Sinds de voltooiing van de bouw in 1912-1913 heeft het gebouw ruim 90 jaar gediend als een bankgebouw van de N.V. Sallandsche Bank. In 2017 heeft het gebouw een grootschalige restauratie ondergaan en is het sinds 2018 het gebouw van interieuradvies winkel Carlos in huis.

Charles Dickens expositie
Op de zaterdag en zondag is het Charles Dickens kabinet te bezoeken. Wat gevestigd zit in de voormalige vrouwengevangenis in de Walstraat. Daar kan je kennis maken met het leven en werk van Dickens. Er is een expositie met pronkstukken van de collectie van de initiatiefnemer van het Dickens Festijn Emmy Strik. In de expositie zijn er eerste drukken, prenten en beelden van Dickens karakters te zien, een tafel gedekt met Dickens servies en een prachtige bibliotheek te zien.

Tekst gaat verder onder foto

Foto van Facebookpagina: Charles Dickens

Dorpskerk Bathmen
Ook in Bathmen is een monument te bezoeken. De protestantse kerk in Bathmen is een negentiende-eeuwse zaalkerk. Deze is op de zaterdag en de zondag vrij te bezoeken. De kerk was gewijd aan Maria. Het wapen van de gemeente Bathmen is Maria met kindje Jezus, dit heeft hier waarschijnlijk mee te maken.

Tekst gaat verder onder foto

Foto van Facebookpagina: Dorpskerk Bathmen Okkenbroek

Nacht van Goud
Op de zaterdagavond krijgt de Open Monumenten dag een goud tintje. Voor de tiende keer vindt dan de Nacht van Goud plaats. Een avondje voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater zullen je vermaken op de zaterdagavond. Ieder half uur start er een voorstellingen die vervolgens 15 minuten zal duren op verschillende locaties.

Klik hier voor meer informatie over de Open Monumentendag.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer