Gemeentebelangen Raalte stelt vraag aan de raad, moeten organisatoren van paasvuren zelf kosten betalen vanwege stikstofuitstoot?

Gemeente Belangen heeft verontrustende berichten gelezen dat vrijwilligers die mooie traditie van paasvuren in ere houden extra kosten moeten maken om te laten uitrekenen of hun brandstapel ook te veel stikstof uitstoot. Jan Schokker, raadslid vanuit Gemeente Belangen vindt dat we deze traditie in ere moeten houden. “Dit mag niet belast worden met nog meer regels en kosten”.

De reactie van Raad

Het ontsteken van paasvuren op 1e en 2e paasdag vormt een eeuwenoude traditie die een brede belangstelling kent onder onze inwoners. De gemeenteraad en het college is ook van mening dat deze traditie in de Gemeente moet blijven bestaan, ook omdat het een gevoel van saamhorigheid in dorpen creëert.

Provincie uitvoerend gezag

Maar het belang van de bescherming van het milieu moet zicht daartegen niet verzetten. Buiten Pasen wegen de milieu- en duurzaamheidsaspecten
zwaarder. Ook zijn er alternatieven om zich te ontdoen van snoeiafval.
Het college heeft sympathie voor de organisatoren van de paasvuren. Voor wat betreft de stikstofregels is de provincie Overijssel het bevoegd gezag.

Provincie Overijssel heeft een brief gestuurd naar paasvuurorganisatoren in de provincie waarin staat aangegeven dat paasvuren gevolgen kunnen hebben voor de Natura 2000-gebieden en er bij de ontbranding van een paasvuur dieren gedood kunnen worden.

Berekening

De provincie vraagt aan paasvuurorganisatoren om een Aerius-berekening te laten uitvoeren voor het berekenen van de effecten op de omliggende Natura 2000-gebieden enom maatregelen te nemen zodat er geen dieren in de paasbult gaan nestelen. De Provincie Overijssel heeft geen paasvuurorganisatoren uit de gemeente Raalte aangeschreven.
De provincie Overijssel is van plan om op bepaalde wijze ondersteuning te bieden aan organisatoren van paasburen maar hoe dat gaat gebeuren, is onbekend. Verwachting is niet dat er subsidie zal worden gegeven voor het maken van een Aeriusberekening.

Foto: paasvuur in UK

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer