Dag Zon, Hallo Maan

Dag zon, hallo maan! Sluit op een bijzondere manier je dag af tijdens deze avondwandeling over de Sallandse Heuvelrug. Een wandeling door bossen en over heidevelden. Bij helder weer zie je de zon achter de heuvels weg zakken en de volle maan tevoorschijn komen. De mystieke sfeer van dat moment waarop de dag over gaat naar de nacht, en je in de schemering de eerste geluiden van nachtdieren als een uil kunt horen.

Zaterdag 12 oktober organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en het Buitencentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit. Bij helder weer zeggen we de zon gedag en verwelkomen enkele tellen later de volle maan. Een natuurverschijnsel dat niet dagelijks te zien is. Dus jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 4 km door het bos. Bij het uitzichtpunt kijken we richting het westen en zien we de zon ondergaan. Vervolgens lopen we naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zien we de volle maan opkomen. Tijdens de terugweg wordt het donker en de ogen wennen aan het donker. Ook al is het donker er is van alles te zien en te horen in het bos.

Bij terugkomst krijgt u door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Hoe zit het ook al weer met de Maan en eb en vloed? En waarom krijgen we de achterkant van de Maan nooit te zien? Vervolgens vertelt de boswachter over het belang van licht en donker in de natuur en over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen ’s nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur? Naast aandacht voor het heelal, de sterren en planeten is er tijdens deze activiteit ook ruimte voor een stuk natuurbeleving.

Als afsluiting bezoeken we, afhankelijk van het weer en de groepsgrootte, het planetarium en de telescopenkoepel van de sterrenwacht.

Trek stevige schoenen aan en doe een warme jas aan. Kosten voor deelname voor volwassenen €12,50 kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee) De avond begint om 18.15 uur en rond 21.15 uur is het afgelopen.
Nu maar hopen op een heldere avond.

Online aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/beleef-de-maan-op-de-sallandse-heuvelrug

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie