Column Elvira Salet: Wat een dag … een fascinerend gevecht!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van de gewestelijke selectie ‘SprintTeam Oost’. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen schaats-talenten uit Oost Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen, in een heerlijke column, met onze hoofdredacteur: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN   

e l v i r a  s a l e t  

WAT EEN DAG … EEN FASCINEREND GEVECHT! 

Lieve Erik,  

Het was een bijzonder boeiend weekend Erik; Go Ahead Eagles, jouw cluppie, won tegen Volendam met maar liefst 4-1, thuis in de Adelaarshorst. Als er een dak op had gezeten was die er vanaf gegaan met zoveel gejuich. Ik kon jou er weer boven uit horen hahaha. En geen ongeregeldheden deze keer en zo kan het dus ook Erik en dat fascineert, sterker: het intrigeert waarom kan het wel, gewoon een mooie voetbal avond. Eigenlijk te gek voor woorden dat wij dit tegenwoordig uitzonderlijk vinden en dat er nieuwe regels nodig waren vanuit de KNVB; bij ongeregeldheden direct staken en de kleedkamer in. Bij het raken van een speler definitief staken. Men hoopt door deze stappen dat potentiële daders (supporters) het niet meer in hun hoofd halen om de spelers en scheidsrechters te belagen!

Daar is iedereen klaar mee denk ik. Dit is voor ons in de schaatswereld niet denkbaar, dat er bij een NK, WorldCup of WK wedstrijden gestaakt moeten worden omdat een supporter iets op het ijs gooit of naar een scheidsrechter. Fascinerend en interessant vind ik dit wel. Het enige wat er bij dergelijke wedstrijden soms op het ijs gegooid werd na een fascinerend gevecht, waren knuffeldieren, ja echt Erik meer gebeurt er niet. Het is in Thialf dan één groot feest, ook al wint er niet een Nederlander. Daarom rijdt de hele wereld het liefst in Nederland, voor de geweldige sportieve sfeer. 

Terug naar het weekend, tijdens het WK in Boedapest gebeurde er iets uitzonderlijks. Na een fascinerend gevecht op de 10 km in de arena leek Siffan Hassan op weg naar goud. Ze had het voor het ‘grijpen’ maar viel in de laatste meters. Drama, en nog meer drama Erik: de gemengde estafette 400 meter lag ook op schema richting goud. Femke Bol ‘onze’ nationale held viel ook in de laatste meters. Helaas, het goede en slechte moment heb je niet altijd in de hand. Bij Hassan leek het vermoeidheid en week ze iets van haar lijn. Bij Bol leek het een te grote laatste pas die haar uit haar evenwicht bracht, riep ik meteen toen ik het zag gebeuren. Een dag later las ik dat Femke van 15 passen naar 14 passen was gegaan bij haar 400 meter horden loop. Gelukkig plaatste Femke Bol zich later op de 400 meter horden ruim voor de halve finale. Een talent met een missie, na een mega grote teleurstelling, fascinerend te zien dat zij haar houding wist te veranderen, nadat de omstandigheden haar hadden tegenwerkt bij haar val tijdens die gemengde estafette.  

Bij NOCNSF is er ook iets fascinerends aan de hand. Er is uitgesproken door Pieter van den Hoogenband, Chef de Mission TeamNL Parijs 2024, dat de verhalen belangrijker zijn dan het winnen! Is dit een ‘vertaling’ van het citaat van Pierre de Coubertin, de Olympische gedachte in 1912: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’? Of zijn wij met z’n allen gek geworden in 2023. Binnen onze schaatswereld is er al gereageerd dat dit volledig buiten de realiteit is in topsport. Daar ben ik het volkomen mee eens, waanzin om te denken dat de verhalen belangrijker zijn dan het winnen. 

Ik zie je reactie Erik ‘je had niet anders verwacht van mij’. Maar zeg nou zelf, dat denk jij toch ook niet als jouw Cluppie verliest, ‘maakt niet uit wij hebben het verhaal, je hebt mee gedaan in de competitie’. Denk je dat Sarina Wiegman, bondscoach Engels vrouwenvoetbal, na het missen van de Wereldtitel zegt ‘wij hebben een verhaal’, nee zij denkt ‘wij hebben geen goud’ en dat doet pijn Erik, zo dicht bij en dan mis je de flair in de laatste wedstrijd. En denk je echt dat Hassan en Bol voor of NA hun val dit dachten afgelopen weekend ‘meedoen is belangrijker dan winnen?’ Of Jan Smeekens die zich in 2014 een paar minuten Olympisch Kampioen waande in SOTSJI op de 500 meter schaatsen. Helaas veroorzaakt door een elektronische verkeerde weergave tijdens de Winter Spelen. Hij verloor GOUD op twaalf duizendste van een seconde, dan denk jij en hij zeker niet ‘het verhaal is belangrijker dan winnen’!

Deze sporters hebben hun hele jonge leven met veel plezier getraind, getraind en nog eens getraind om de berg Olympus te bestijgen. De huidige jeugd doet dat ook. Het stimuleert en brengt je plezier soms ook teleurstelling maar uiteindelijk het zoet van het winnen. Want als je dat niet doet haal je de betekenis van topsport en de bedoeling van het hoogste haalbare te winnen, er compleet uit.            

 Wat een dag … fascinerend het gevecht, tegenslagen kunnen je sterker maken, het ligt aan jezelf, ‘hoe ga je ermee om’, kijk naar Mathieu van der Poel, valt op WK staat weer op. The Winner Takes It All! Hij wint en ja dan heeft hij ook een mooi verhaal, maar wel met GOUD in zijn handen! Dat heet en is TOPSPORT  

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer