Prijsdaling huizen zet door volgens CBS

Bron: CBS

In het vierde kwartaal van 2022 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het aantal woningtransacties is in tien van de twaalf provincies gestegen in vergelijking met het derde kwartaal. Ook van alle woningtypen daalden de prijzen. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in 9 jaar. In alle provincies daalden de prijzen. Dat is na het tweede kwartaal van 2013 niet meer voorgekomen. Met 3,9 procent was de prijsdaling het grootst in Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2 procent).

In alle provincies gingen de huizenprijzen naar beneden. ‘Dat is na het tweede kwartaal van 2013 niet meer voorgekomen’, aldus het CBS. Met 3,9 procent was de prijsdaling het grootst in Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2 procent).

In Oost Nederland zien we aan de cijfers dat de prijzen in Gelderland met 2,6 procent omlaag gingen. In de provincie Overijssel gaat dat om 2,1 procent en in Flevoland om 3,3 procent.

Chris Schrijver van Salland Makelaardij zegt hierover: “In de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer zien we dat het woningaanbod toeneemt. Dit kan ook komen doordat er nieuwbouwprojecten zijn opgestart. De prijzen zijn hier 1.9% gestegen. Over de hele linie genomen, hebben kopers in deze regio nu meer keus. Het hele circus van idiote bedragen overbieden is een beetje geweest, dat geeft een koper nu wel meer stabiliteit. Ook al zijn de rentes gestegen, de 4,5% die het nu ongeveer is, is nog niet schrikbarend.”

In het vierde kwartaal van 2022 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 415.546 euro. Chris kan over de prijs van een gemiddelde koopwoning geen exacte bedragen noemen. “Het neigt naar het bedrag dat het CBS noemt. Het ligt ook aan het type woning. Er is nog steeds een woningtekort. “Momenteel is er veel vraag naar appartementen en verduurzaming speelt een grote rol. We zien dat veel mensen bereid zijn hierin te investeren, aldus Chris.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,012VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer