Zomernota 2023 Gemeente Raalte: Tekorten lopen op tot 2,5 miljoen

In augustus presenteert de gemeente Raalte ieder jaar de zomernota. Daarin wordt gekeken of de gemeente op koers ligt voor het huidige jaar. Ook biedt het inzichten voor komende jaren. Op gebied van werkzaamheden en financiën ligt de gemeente grotendeels op schema. De toekomst oogt minder gunstig, er worden namelijk grote tekorten verwachten.

Deze zomernota is inzichtelijk en wordt door de gemeenteraad behandeld in de raadsvergadering van 21 september.

Vanaf 2026 loopt het tekort op
In de zomernota is naar voren gekomen dat de gemeente voor dit jaar op schema ligt. Echter zien de vooruitzichten er minder goed uit. Zo worden er tekorten verwacht die in 2027 oplopen tot ruim 2,5 miljoen euro. Volgens wethouder Alexander Kreule heeft de gemeente te maken met forse prijsstijgingen: “De compensatie die we hiervoor van het Rijk krijgen is helaas niet genoeg. In 2024 en 2025 kunnen we dit nog opvangen vanuit onze spaarpot, maar vanaf 2026 loopt het tekort op. Dit zorgt ervoor dat we keuzes moeten gaan maken.” Ook speelt mee dat alle gemeenten vanaf 2026 minder geld krijgen van het Rijk. Dit tekort loopt landelijk op tot €3 miljard.

Tekst gaat verder onder de foto…

Foto: Pexels: Pixabay

Huidige werkzaamheden
Een krappe arbeidsmarkt zit de grote ambities en opgaven van de gemeente niet in de weg. Grotendeels liggen de werkzaamheden op schema. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan plannen voor de bouw van 3.000 woningen, ook opent taalschool Salland binnenkort haar deuren. Naast dat is het Raalter Sportakkoord opgesteld, het beleid voor ‘erven en beweging’ aangepast en is er een nieuw cultuurbeleid in de maak.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer