Zebra´s hebben een streepje voor op de expositie van Carel Jansen

Carel Janssen (1950) studeerde eind jaren 60 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. “Bennie Jolink van Normaal zat in die tijd ook bij mij op school”.

Sinds zijn afstuderen (1974) is Carel werkzaam als beeldend kunstenaar. 

Lange tijd vanuit Deventer, daarna Terwolde en sinds 2008 woont en werkt hij op Fortmond, tussen Olst en Wijhe.

In 1998 vond er een grote overzichtstentoonstelling plaats van zijn werk  in de Bergkerk te Deventer. 

Maar op zaterdagavond 9 februari 2019 sloeg het noodlot toe en brandde zijn atelier op Fortmond volledig af. Door snel optreden van de brandweer Olst, Wijhe en Wesepe konden een schuur en het woonhuis behouden blijven. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit duidelijk geworden wat de brand veroorzaakt heeft. Meer dan tweehonderd olieverfschilderijen waren binnen een mum van tijd in de vlammenzee verdwenen. Veertig jaar werk ging zo verloren.

Een zware klap. Toch heeft Janssen na de herbouw van zijn atelier de draad weer opgepakt. “Na deze ramp volgde de periode met corona en had alle tijd om te schilderen. De voorraad kon op die manier mooi weer worden aangevuld.”

Ik ben eigenlijk altijd al een beetje een uitzondering geweest, ik maak niet het standaard werk van portretje, landschapje. Ik hou van kunst met een knipoog. Aparte dieren zoals zebra´s en giraffen in de schilderijen, tegenwoordig kun je dat rustig klimaatverandering noemen. Zebra´s hebben een streepje voor, ze zijn mijn alter ego. Er moet vooral gelachen worden, het is allemaal niet zo serieus.”

Van 8 september 2023 tot 11 januari 2024 exposeert Carel Janssen in het gemeentehuis van Olst-Wijhe in Wijhe. De expositie is op werkdagen te zien van 09.00 tot 17.00 uur.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer