-0.4 C
Deventer
vrijdag, december 3, 2021

Xtc-pilletje of pakje cocaïne op zak? CDA wil het niet meer gedogen

Het CDA wil dat er een einde komt aan het gedogen van ‘gebruikershoeveelheden’ harddrugs. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een pilletje xtc of een pakje cocaïne op zak hebben voor eigen gebruik. Dat is al strafbaar, maar wordt nu nog vaak oogluikend toegestaan.

Als het aan het CDA ligt, krijgen mensen die voor het eerst met harddrugs gepakt worden een boete. De tweede keer zouden ze een taakstraf moeten krijgen.

Kamerlid Anne Kuik stelt dat het “unieke gedoogbeleid” verklaart “waarom Nederland in veel hogere mate last heeft (gekregen) van zware georganiseerde drugscriminaliteit ten opzichte van andere Europese landen.”

Anti-maffiawetgeving

In haar visie staan talloze andere maatregelen om de drugscriminaliteit tegen te gaan. Het CDA wil een “strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld”, met verdergaande opsporingsbevoegdheden en zwaardere straffen. Coffeeshops moeten uit het straatbeeld verdwijnen en naar bedrijventerreinen worden verplaatst.

In het tv-programma Goedemorgen Nederland zegt Kuik dat de politie “natuurlijk” voldoende capaciteit heeft om drugsbezit voor eigen gebruik aan te pakken. Ze zegt de krapte bij het korps te zien, maar vindt dat dit prioriteit moet krijgen.

“Die drugsnormalisatie, daar moeten we vanaf. Het gebruik hangt samen met productie en criminaliteit. Dit is een van de ongeveer twintig voorstellen die we doen, maar wel een belangrijke.”

Redactie
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,910VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer