“Wie heeft de broek aan” bij het Olster Erfgoed


?Wie heeft de broek aan? bij het Olster Erfgoed, dit slaat niet op wie binnen de historische vereniging het voor het zeggen heeft, maar gaat over de nieuwe tentoonstelling in het Infocentrum. Sedert enkele weken heeft het Erfgoed in haar expositieruimte broeken in allerlei soorten en maten opgehangen. De expositiewerkgroep heeft in het archief weer het nodige gevonden dat de moeite waard was om aan ieder te laten zien. Van klepbroek met kant tot een grof gebreide lange onderbroek , van een originele brandweerbroek  tot een ouderwetse manchesterbroek.

De broek is een heel oud kledingstuk, dat vooral populair was bij de Galliërs. Kijk maar in de strip van Asterix en Obelix. De Romeinen wilden echter niets van een broek weten, zij vonden het kledingstuk barbaars en droegen liever de tunica. Maar de Romeinse soldaten in Noord-Europa trokken de broek maar wat graag aan om het in het  koude klimaat iets draaglijker te maken. Pas aan het einde van de Romeinse tijd – en gelijktijdig met de invallen van de Germanen – werd de broek een populair en aanvaard kledingstuk in de Romeinse wereld. Tijdens de Middeleeuwen werd het hét kledingstuk voor de man. En door de hele geschiedenis van Europa heen is de broek dan ook de typische mannendracht gebleven.

Droegen vrouwen dan helemaal geen broek? Jawel, soms onder een jurk of rok vanwege de kou. De eerste broek die speciaal voor vrouwen is gemaakt dateert uit 1850, maar brak nooit echt door. In de jaren ?20 van de vorige eeuw werd door vrouwen af en toe een broek gedragen. Het is pas sinds de jaren zestig, onder invloed van de seksuele revolutie, dat de broek als kledingstuk voor de vrouw maatschappelijk aanvaard is.

De tentoonstelling ?De broek aan hebben? is dagelijks van 10.00-17.00 uur te bezichtigen in het Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109 Den Nul, de toegang is gratis.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie