Werkbezoek van Europarlementariër Esther de Lange vol energie

Leestijd: 2 minuten


Esther de Lange, namens het CDA  lid van het Europese Parlement, was afgelopen vrijdag op werkbezoek in Salland. Voor een volle zaal in het Infocentrum Den Nul, met belangstellenden vanuit de agrarische sector, gemeenten, waterschap, provincie en agrarische natuurverenigingen, ging de Lange in op de ontwikkelingen van het nieuwe Europese landbouwbeleid en de gevolgen daarvan voor de Sallandse landbouw. Na 2014 zullen de de toeslagen die Nederlandse agrariërs ontvangen vanuit Brussel gemiddeld met zo?n 8% omlaag gaan. Voor de melkveehouderij met intensief grondgebruik, die in Salland relatief veel voorkomt, kan dat percentage veel hoger liggen. Hoe hoog precies hangt af van het bedrijfstype. De Lange kent de zorgen van de agrariërs. Ze zet zich in om deze klappen op te vangen. ?Salland een is een gebied met smoel?. Dat proeft ze aan de energie en sterke samenhang in Salland. ?Dat is een goede uitgangspositie. Tel je zegeningen.?

Ze adviseerde de Provincie Overijssel om er sterk op in te zetten om geld uit de Europese fondsen naar het platteland te halen. ?Zeker als de inkomsten in de landbouw omlaag gaan, is het belangrijk om te investeren in het platteland. Daar moet de provincie bovenop zitten.? Ze voegt eraan toe dat de Provincie Overijssel een positieve uitzondering vormt, want Overijssel is hier al goed mee bezig.

Mireille Groot Koerkamp, coördinator Leader Salland, liet in haar presentatie zien wat de betekenis is van het Europese programma LEADER voor het Sallandse platteland. Geld uit Europa, provincie en gemeenten is geïnvesteerd in de leefbaarheid, economie, innovatie en samenwerking in Salland. Het huidige programma loopt tot 2014. Salland hoopt ook hierna verder te kunnen gaan met de LEADER-aanpak. Dit is vastgelegd in een Manifest en startnotitie ?De kracht van Salland Buiten?, die Cor van den Berg, voorzitter van LEADER Salland, die avond overhandigde aan Esther de Lange en Hester Maij, gedeputeerde van Provincie Overijssel.

Voorzitter van LTO Noord afdeling Salland, Gerrit Tuten, reageerde op de presentaties. ?Jonge boeren in Salland willen allemaal uitbreiden en in Salland blijven. Dat is niet mogelijk.?  Agrariërs in de zaal gaven aan dat ze zich voorbereiden op de veranderingen van het landbouwbeleid. Ze oriënteren zich op nieuwe neveninkomsten, bijvoorbeeld uit duurzame energie of toerisme, en vragen ook om nieuwe ideeën. Kansrijke ontwikkelingen liggen wellicht op het gebied van energiecoöperaties en het onttrekken van fosfaat uit mest.

Het werkbezoek was georganiseerd door de CDA afdelingen in Salland, LTO Noord afdeling Salland en LEADER Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

2,014FansLike
2,285VolgersVolg
2,074VolgersVolg
4,008AbonneesAbonneer