Vrijheidsconcert in Wijhe 

De muzikanten Anton Kleine Schaars en Frank Kleine Schaars – “we zijn achterneven van elkaar”- zetten zich samen met de andere deelnemers aan het Vrijheidsconcert voor 100% in om op 4 november een prachtig concert, in combinatie met het verhaal, verteld door Willem Blom, neer te zetten in de Nicolaaskerk in Wijhe.

In 2020 kon het Vrijheidsconcert vanwege corona niet doorgaan. Een jaar geleden vroeg het Verenigd Comité Wijhe, aan Anton en Frank of ze de draad weer op wilden pakken. 

Frank: “De nummers waren dus bekend, en dan is het aan Anton de schone taak om dit alles wat aan elkaar te breien tot een verhaal, zodat het uiteindelijk een mooi geheel wordt.” Anton: “De sfeer van de muziek moet passen bij het verhaal, er moet harmonie zijn. Het verhaal is een opmaat naar een liedje toe, soms koppel ik het verhaal naar de actualiteit.”

Frank: “De eerste keer, 2005, was echt wel het verhaal vanaf de bevrijding tot aan toen, 70 jaar bevrijding. Nu ligt de nadruk veel meer op de actualiteit. Er zijn verschillende instrumentalisten en een groep met zangers c.q. zangeressen. Mensen maken nu met elkaar muziek die anders niet met elkaar musiceren. Dus ook in die zin vindt er weer een samensmelting van mensen plaats. Het is wel een cliché maar muziek verbroedert.”

Er is de afgelopen tijd al veel gerepeteerd in The Swinging Zmirnov Hall aan de Handelsweg in Wijhe

“De  functie van zo’n Vrijheidsconcert is dat je mensen weer stil laat staan.” vertelt Anton. “Er zit nu veel meer actualiteit in. Kijk naar wat in het nieuws is over de asielzoekers en de  procedures, de oorlog in Oekraïne, corona. Dat breng ik in stukjes terug in het verhaal, grote tegenstellingen komen aan bod. Het is altijd goed om even stil te staan. We leren soms zo weinig van de geschiedenis”.

“Los van de boodschap is het voor ons ook heel belangrijk dat wanneer mensen de kerk weer uit gaan, ze een goede muzikale avond hebben gehad. Het is een concert, het zijn leuke nummers, veel mensen zullen ze ook wel kennen en dat geeft altijd een feestje. Bij sommige nummers ligt een onderliggende laag. Ook nu merk je weer dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat geldt dus ook voor vrijheid.vertellen de heren.

VRIJHEIDSCONCERT Nicolaaskerk Wijhe donderdag 3 november 19.00 uur en 20.45 uur

Er zijn kaarten à € 5. —verkrijgbaar bij DA Bourquin in Wijhe

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,020VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer