De gemeente Olst-Wijhe heeft in 2014 een vergunning afgegeven aan een kippenhouder aan de Erveweg in Welsum om ruim 60.000 kippen te houden. De rechtbank heeft op 27 oktober jongstleden deze vergunning naar de prullenbak verwezen. D66 wil dat de expertise bij de gemeente voor agrarische vergunningen snel verbetert om dit soort gênante vertoningen in de toekomst te vermijden en stelt daarom vragen aan het college. De uitbreiding die de kippenhouder in Welsum had aangevraagd bij de gemeente betekende bijna een verdubbeling in aantal kippen, dus ook in hoeveelheid mest, geuroverlast en transportbewegingen. De gemeente Olst-Wijhe gaf tijdens de rechtbankzitting op 27 oktober toe dat de vergunning voor de verdubbeling van het aantal kippen onterecht was verleend. Eerder hadden diverse onafhankelijke adviseurs en omwonenden al geconcludeerd dat de gemeente de vergunning onterecht verstrekt had. Dat gaf de gemeente ook zelf toe tijdens de rechtszitting.
D66 vindt dat de gemeente veel zorgvuldiger met het verlenen van agrarische vergunningen moet omgaan. Daarnaast vindt D66 dat de expertise bij de ambtenaren omhoog moet voor dit soort ingewikkelde (milieu)vergunningen. Daarom stelt D66 bij de komende raadsvergadering hierover de volgende vragen aan het college:
1. Hoe kan het dat de gemeente pas tijdens de rechtbank zitting tot inzicht kwam dat de vergunning nooit verleend had mogen worden?
2. Is er voldoende expertise bij de gemeente om dergelijke vergunningaanvragen te beoordelen?
3. Welke rol ziet de portefeuillehouder voor zichzelf weggelegd in het beschermen van burgers tegen professionele bedrijven die overlast veroorzaken?
4. Staat hierbij alleen de rechtelijke procedure open, of kan overheid participatie hier een rol spelen?
5. Als blijkt dat de ondernemer in overtreding is, wat gaat de gemeente dan doen?