Verklaring inzake huisvesting Hendrik Droststraat 36 Olst

Leestijd: 3 minuten

Medio november 2016 zijn de eerste signalen bij de gemeente binnen gekomen inzake Oost-Europese werknemers die verblijf hebben aan de Hendrik Droststraat 36 in Olst. De meldingen betroffen bewoning sinds oktober 2016 van behalve de woning ook van het bijgebouw, overlast door geluid en parkeren, en overmatig drankgebruik. Een van de meldingen is via wethouder Bosch ingebracht bij het cluster toezicht en handhaving. Flexteam Nederland, het uitzendbureau van de Oost-Europese werknemers, geeft mondeling aan dat er op dit moment zeven personen verblijven in het hoofdgebouw en twee à drie in het bijgebouw. Wij constateren dat in de media sprake is van een aantal van elf.

Op 17 november 2016 heeft de politie een mishandeling gemuteerd op dit adres. Verder zijn er geen gevallen van overlast bij de politie bekend. Het is dan ook nimmer ter sprake geweest in het reguliere overleg van de politie met de burgemeester.

Ruimtelijke situatie en mogelijke overbewoning
In het Bouwbesluit 2012 staat in artikel 7.18 aangegeven hoeveel m2 er per persoon aan gebruiksoppervlakte aanwezig dient te zijn: Een woonfunctie wordt niet bewoond door meer dan één persoon per 12m2 gebruiksoppervlak. De bestemming van de woning zelf aan de Hendrik Droststraat 36 betreft wonen. De gebruiksoppervlakte van de woning aan de Hendrik Droststraat 36 bedraagt 134 m2. Dit betekent dat er maximaal 11 personen mogen verblijven in de woning. Als het gaat om de verhuur van de woning zelf ten behoeve van de Oost-Europese werknemers is er sprake van een privaatrechtelijke situatie waar de gemeente geen partij in is.

De gebruiksoppervlakte van het bijgebouw is ongeveer 60 m2, dus daar zouden vijf personen mogen verblijven mits de gemeente het gebruik zou toestaan. Volgens het bestemmingsplan is bewoning van het bijgebouw niet toegestaan. Om bewoning mogelijk te maken is een ontheffing nodig. Er zal een afweging moeten worden gemaakt waarom er wel of geen medewerking zal worden verleend aan het gebruiken (wonen) van het bijgebouw in afwijking van de bestemmingsplanregels.

De gemeente is goed bekend met het pand van binnen en buiten. De woning en het bijgebouw waren vorig jaar in beeld voor de opvang van minderjarige statushouders. Het ging om circa 12 jongeren, waarbij ontheffing voor het bijgebouw werd voorgestaan, omdat er toen sprake was van tijdelijke bewoning onder begeleiding. De situatie nu is een andere, waardoor wij niet het voornemen hebben om een ontheffing te verlenen, waarmee er geen zicht op legalisatie is, en er derhalve gehandhaafd moet worden. Er is sprake van illegale bewoning van het bijgebouw, die om bestuurlijksrechtelijk handelen vraagt

Inschrijving
Er is regelgeving ten aanzien van inschrijving bij de gemeente. Deze staat beschreven in de Wet basisregistratie personen. Een persoon die langer dan twee derde van het komende halfjaar in Nederland zal verblijven heeft de plicht om binnen vijf dagen na vestiging in Nederland aangifte te doen van zijn verblijf en zijn adres. Flexteam Nederland heeft tot nu toe naar verklaard dat de uitzendkrachten een contract krijgen voor drie maanden en dan vervangen worden door andere uitzendkrachten. Daarmee zou dan ook de inschrijvingsplicht vervallen. Flexteam Nederland heeft vandaag in de media aangegeven dat de Oost-Europese werknemers zeer recent zijn ingeschreven. Dat blijkt nog niet uit onze administratie. Wel of geen inschrijving doet niets af aan het feit dat de bewoning van het bijgebouw niet is toegestaan.

Handelen van de gemeente
Na de eerste signalen is onderzocht wie de eigenaar van het pand is en dat via 123 wonen het pand wordt verhuurd aan Flexteam Nederland, ten behoeve van huisvesting van de Oost-Europese werknemers. Ter plekke is nog in november controle uitgevoerd en daadwerkelijk geconstateerd dat het bijgebouw gebruikt wordt voor bewoning. Richting eigenaar en tussenpersoon is toen de mondelinge voorwaarschuwing gedaan dat hier op gehandhaafd zal worden. Handhaving door middel van een aanschrijving onder dwangsom is een handeling die ambtelijk onder mandaat plaatsvindt. Geconstateerd moet nu worden dat tot nog toe de mondelinge voorwaarschuwing geen opvolging heeft gekregen. Er is geen schriftelijke aanschrijving onder dwangsom uitgegaan, en overigens is ook de portefeuillehouder handhaving, i.c. de burgemeester, niet geïnformeerd. Dit betreuren wij.

Vervolg
Op zeer korte termijn gaat alsnog de aanschrijving onder dwangsom uit, om de illegale bewoning van het bijgebouw te beëindigen.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer