Veel minder Overijsselaars verhogen eigen risico voor zorg

Leestijd: 2 minuten
Het jaar 2024 brengt zoals ieder jaar weer een aanzienlijke stijging van de zorgpremie met zich mee. In de provincie Overijssel kiest echter slechts 19,4% van de verzekerden van 18 jaar en ouder ervoor hun eigen risico te verhogen van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt beduidend lager dan het voorgaande jaar, waarin 37,3% van de Overijsselaars koos voor het maximale eigen risico blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, gebaseerd op een miljoen vergelijkingen.

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan komt de eerste 385 euro voor eigen rekening. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis. 

Overijsselaars kiezen minder voor een maximaal eigen risico
In vergelijking met andere provincies kiezen naar verhouding minder Overijsselaars voor het maximale eigen risico. Het landelijk gemiddelde staat op 21,1%, terwijl slechts 19,4% van de Overijsselaars deze keuze maakt. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor het maximale eigen risico.

Maximale eigen risico alleen bij minimale zorgverwachting
Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, adviseert om alleen voor een maximaal eigen risico te kiezen als je niet verwacht veel zorg uit de basisverzekering nodig denkt te hebben. “Probeer het bespaarde geld ook niet meteen op te maken. Kom je onverwacht in het ziekenhuis terecht voor een dure behandeling? Dan betaal je de eerste 885 euro zelf in plaats van de eerste 385 euro. Wel kun je vaak met de zorgverzekeraar een betalingsregeling treffen als je het geld niet meteen beschikbaar hebt.”

Overstappen als effectieve strategie
Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee. Mirjam Prins: “Sommige verzekeraars verlagen het aantal behandelingen voor fysiotherapie. Het is dan wel verstandig om even na te gaan hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben en of overstappen naar een andere verzekeraar beter voor jouw situatie is.

Spaarpotje voor zorgkosten
Mirjam legt uit: “Het eigen risico kun je zelf besteden als een soort spaarpotje voor de zorg. Je kunt, uitzonderingen daargelaten zoals acute ziekenhuisopnames, redelijk zelf inschatten hoeveel geld je nodig denkt te hebben voor bijvoorbeeld de mondhygiëniste of steunzolen.”

Meeste overstappers in Zwolle
Nergens in Overijssel stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Zwolle. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 9,5% van de inwoners van zorgverzekering. De gemeente Olst-Wijhe staat in Salland op nummer 2.

  1. Zwolle: 9,5%
  2. Olst-Wijhe: 9%
  3. Deventer: 8,3%
  4. Raalte: 8.20%

Over dit onderzoek
Informatie over de overstappers en het eigen risico is gebaseerd op ruim 1 miljoen vergelijkingen op Independer.nl. De informatie over de overstappers vorig jaar komt uit de zorgthermometer van Vektis en gaat over alle verzekerden in Nederland.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer