Unicode en Small Crimes

Unicode en Small Crimes


In de twee nieuwe tentoonstellingen staan absurdisme en humor centraal en gebruiken de kunstenaars deze elementen om kritisch te reflecteren op de samenleving.
Anna Raczynska en Hannes Nienhüser reageren op de leesbaarheid van onze maatschappij in grafieken en emoticons en gebruiken daarvoor herkenbare abstracte tekens. Sjoerd Tegelaers houdt zich bezig met moraliteit en houdt ons een spiegel voor. Hij maakt daarvoor gebruik van figuratie in ambachtelijke gedrukte werken.

Unicode
Mensen hebben altijd sterk vertrouwd op tekens, woorden en afbeeldingen om ideeën weer te geven en betekenis over te brengen. In onze communicatiemogelijkheden delen en interpreteren we allerlei soorten tekens zo natuurlijk dat je bijna vergeet dat er nauwelijks een logisch verband bestaat tussen een symbool en het concept dat het vertegenwoordigt. Deze schijnbaar vanzelfsprekende relaties tussen teken en betekenisgever zijn in feite slechts constructies en moeten daarom niet alleen worden geleerd, maar ook herzien en soms vernieuwd.

In hun installatie ‘Unicode’ verkennen kunstenaars Anna Raczynska en Hannes Nienhüser op speelse wijze het rijk van alledaagse symboliek door een aantal van deze concepten letterlijk opnieuw te construeren in de tentoonstellingsruimte.

Small Crimes
Sjoerd Tegelaers heeft, mede geïnspireerd door het (druk)werk van Francisco Goya, een serie grafische werken gemaakt waarin hij reflecteert op het begrip moraliteit in onze samenleving.
Hij werpt een kritische blik op ons gedrag en houdt ons een spiegel voor in herkenbare situaties. Onderwerpen als verslaving, verwaarlozing, opvoeding, agressie, corruptie, trots, frustratie, domheid, egoïsme, (dieren)mishandeling, groepsdruk, onbetrouwbaarheid en woede komen aan bod.
Hoewel de onderwerpen in de Small Crimes-serie voornamelijk een onschuldige aard hebben en vaak persoonlijk zijn, zijn ze voor de kunstenaar belangrijk genoeg om onder de aandacht te brengen; veel kleine dingen in onze levens beïnvloeden ons gedrag op een negatieve manier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie