Uiterst zeldzaam kieuwpootkreeftje ontdekt

Leestijd: 2 minuten


Medewerkers van waterlaboratorium Aqualysis deden onlangs een bijzondere vondst in het werkgebied van Waterschap Groot Salland. Na jarenlang zoeken hebben zij het uiterst zeldzame Humus-kieuwpootkreeftje gevonden in de uiterwaarden bij Wijhe. Dit kieuwpootkreeftje werd sinds 2000 maar twee keer eerder waargenomen.

 

Lentekriebels leiden tot bijzondere vondst

Rob Heusinkveld, hydrobiologisch analist, vertelt: ?Vrijdagmiddag 13 maart kregen we met een aantal hydrobiologen lentekriebels, want het was te mooi weer om binnen te zitten. Omdat kieuwpootkreeftjes soorten zijn die alleen in het vroege voorjaar worden gevonden, besloten we de namiddag vrij te nemen en ?op jacht? te gaan naar deze oerdieren.?

Rijdend over de dijk richting Deventer werd door de biologen in de uiterwaarden bij Wijhe een potentieel geschikte locatie voor kieuwpootkreeften gespot. Een ?onderbuikgevoel? bracht hen er toe om hier even te stoppen om te kijken. Nadat de eerste schep van het net in de emmer werd omgekeerd bleek dat na jarenlang zoeken eindelijk ook het Humus-kieuwpootkreeftje (Lepidurus apus) was gevangen. Heusinkveld: ?Het zal de langskomende automobilisten op de dijk vast niet zijn ontgaan, daar stonden we dan: een paar biologen in waadpak die enthousiast rondsprongen bij een waterplasje.?


Meeste noordelijke vindplaats

Het Humus-kieuwpootkreeftje heeft nog het meest weg van een klein degenkrabje. Het 4 tot 5 cm grootte dier scharrelt op en in de bodem zijn kostje bij elkaar. De nieuwe vindplaats is voor zover bekend de meest noordelijke vindplaats in het rivierengebied van Nederland.


Een van de oudst levende soorten op aarde

Kieuwpootkreeftjes behoren tot dezelfde diergroep als watervlooien, al lijken ze daar totaal niet op. De dieren bestaan onveranderd al zo?n 200 miljoen jaar en behoren daarmee tot één van de oudst levende soorten op aarde. Deze soorten worden in tegenstelling tot watervlooien behoorlijk groot en zijn qua voedsel waarschijnlijk afhankelijk van hun kleine neefjes en nichtjes. De dieren hebben geen poten maar kieuwplaten waarmee ze ademhalen en zich voortbewegen.


Bijzonderheden van kieuwpootkreeftjes

Het zijn hele simpele beestjes en ze hebben een aangepaste levenswijze om te kunnen overleven in de hedendaagse natuur. Zo leven de soorten in de winter en in het vroege voorjaar in temporaire (droogvallende) watertjes voordat de rest van de natuur op gang komt, want deze simpele dieren kunnen zich niet verdedigen of verschuilen. De eitjes van deze waterdieren die in de opdrogende poelen achterblijven, kunnen wel 30 jaar op land overleven en worden door wind en water verspreid.

 

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer