Tweede fase sanering Olasfaterrein met stoom en kokend water van start

Leestijd: 2 minuten


Afgelopen week is het symbolische startsein gegeven voor de sanering van het Olasfaterrein in Olst. Meer dan 80 genodigden waren aanwezig bij de aftrap.

In de bodem van het voormalige Olasfaterrein langs de IJssel in Olst bevinden zich giftige, teerachtige stoffen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de ernst en omvang van de vervuiling. In 2006 is begonnen met de eerste fase van de sanering, daarbij is de bovenlaag afgegraven. Dat ging gepaard met veel geuroverlast voor omwonenden. De afgelopen jaren is onderzocht hoe de vervuiling in de ondergrond kan worden aangepakt. Daarbij is veel overleg geweest met omwonenden, om te komen tot een werkwijze die niet of nauwelijks overlast voor de omgeving met zich meebrengt.

Reiniging met stoom
Gekozen is voor een in situ techniek, dat wil zeggen dat de bodem wordt gesaneerd zonder af te graven. De meest vervuilde plekken worden met stoom gereinigd terwijl op het overige deel een oxidatiemiddel in de grond wordt gebracht. De benodigde stoom wordt afgenomen van het naastgelegen Abbott Biologicals (voorheen Solvay). Door de stoom wordt de vervuiling verhit en vloeibaar gemaakt of verdampt. Via vacuümbuizen kan de vervuiling uit de grond worden getrokken, waarna het door een scheidingsinstallatie wordt gesplitst in gas, water en olieresten. Het water wordt via zand- en koolstoffilters verder gezuiverd en kan daarna in de IJssel worden geloosd. Het gas wordt benut om stroom op te wekken en de olieresten worden afgevoerd voor verdere verwerking.

 

Het terreindeel met de meest vervuilde plekken wordt in vier vakken onderverdeeld. Begonnen wordt in vak 1, dat met damwanden tot een diepte van meer dan 10 meter is geïsoleerd. De verwachting is dat de sanering van dit vak ongeveer een half jaar in beslag neemt. Daarna worden stap voor stap de vakken 2, 3 en 4 gesaneerd.

Het is de bedoeling dat een deel van het terrein over 3 jaar zo schoon is dat Abbott het in gebruik kan nemen om uit te breiden. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de werkgelegenheid in Olst en omgeving. Het andere deel van het terrein wordt meegenomen bij de herinrichting van de uiterwaarden voor recreatie en natuur. Ook de (water)bodem in de IJssel is vervuild en moet aangepakt worden. Deze oeverstrook wordt in 2012 gebaggerd.

Deze week gaven gedeputeerde Ineke Bakker (Milieu en wonen) en wethouder Cor van den Berg van Olst-Wijhe samen door middel van een stoomstoot het officiële startsein voor de sanering van de ondergrond.

De kosten van de sanering bedragen ruim 25 miljoen en worden betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De uitvoering is in handen van aannemersbedrijf de Combinatie Olasfa, een samenwerking tussen Dura Vermeer en Groundwater Technology.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer