‘t Natuurlijk Huus na tien jaar bestaan, actueler dan ooit.

Leestijd: 2 minuten

Tien jaar geleden betrokken Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch ‘t Natuurlijk Huus in Raalte. Het doel was toen voorbeeld te zijn in zo natuurlijk mogelijk bouwen en inrichten van een huis. Na tien jaar is ‘t Natuurlijk Huus uitgegroeid tot een breed inspiratieplek voor natuurlijk wonen en leven. “Eigenlijk hebben we tien jaar geleden al gedaan waar Nederland nu mee bezig is: goed geïsoleerd wonen, van het gas af en zelf je elektriciteit op wekken”, blijkt Agnes Heethaar terug. “Veel gestelde vraag is wat dat dan allemaal wel niet kost. Nou, niks dus, het levert geld op! We hebben nooit een energierekening gehad en de zonnepanelen zijn al lang en breed afgeschreven. De meerkosten zijn al lang terugverdiend. Maar ‘t Natuurlijk Huus ging al tijdens de bouw veel verder. De leefruimtes van het huis zo veel mogelijk op het zuiden. Grasdak voor de nodige biodiversiteit op het platteland. Zo goed als alleen maar herwinbare bouwmaterialen. Natuurverf. En zo voort en zo voort. “De keuzes van toen zijn nog steeds niet achterhaald,” stelt Harrie Kiekebosch.

“Dat komt ook omdat natuurlijk denken geen kwestie van nieuw en innovatief is, de kennis was er al lang, maar was weggeraakt in een tijd dat energie en afval geen probleem was. Wij stapten van die doodlopende weg af, nu heet dat circulair denken.” Agnes en Harrie zijn in tien jaar stapje bij beetje hun natuurlijke gedachtegoed verder uit gaan rollen. Agnes: “veel meer naar de kringloop, proberen zo mogelijk biologische kleding te kopen en erop letten dat er geen kinderhanden aan gewerkt hebben, elektrisch rijden, meer aandacht voor goed eten en geen vlees meer, minder spulletjes kopen, soms zit dat in heel kleine dingen. We hadden een houder voor de toiletrol nodig. Wat is dat eigenlijk voor onzin. Kost een paar tientjes, terwijl dat ook simpel met wat gevlochten simtouwtjes kan. Is nog mooier ook. Maar ook grotere dingen: we zijn recent weggegaan bij een bank die 3 miljard winst maakt en waar de baas dikke bonussen krijgt. En we gaan dit voorjaar stappen maken naast ons voedselbos een voedselvijver in te richten! Dat levert een jaar rond eten van eigen akker op.

Een goede samenvatting is misschien wel dat je vooraf een beetje na moet denken wat je doet in plaats van achteraf te herstellen. Niet alleen maar korte termijn denken, maar ook toekomstgericht. Net als we dat met onze kinderen doen, die wil je zo goed mogelijk lanceren voor de rest van hun leven. Dus ook het best met je eigen lichaam omgaan, of met de natuur als geheel, monocultuur voorkomen bijvoorbeeld.” Dank zij partners is ‘t Natuurlijk Huus door de jaren heen blijven groeien. “Er zijn steeds meer bedrijven die hun duurzame doen en laten ook via ons willen laten zien”, aldus Harrie. “Niet zo gek ook, want we hebben hier nogal eens excursies, vergaderingen of cursussen. En via social media en onze nieuwsbrief brengen we hun gedachtegoed ook onder de aandacht. We zijn er trots op dat de provincie ons uitriep tien jaar geleden als koploper in duurzaam denken en doen en dat we onlangs nog de Overijsselse stadscheque mochten ontvangen. Dat geld gebruiken we voor onze nieuwe site en om ons zelf nog meer op de markt te zetten als inspiratieplek, voor jong en oud.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1