Stöppelhaene Editie 2023: Doar mu’j bie wean!

Ooit is het in de 19e eeuw begonnen als een jaarmarkt, waar de boeren en knechten dronken op een geslaagde oogst. Later in Raalte is het uitgegroeid als een feest ter viering van het binnenhalen van de oogst, ondertussen is het behoorlijk ‘uit de hand’ gelopen. Het Raalter oogstfeest staat op de 19e plek als het gaat om grootste festivals in Nederland.

In 1951 werd de eerste moderne Stöppelhaene gevierd in Raalte. Het huidige feest tracht de oude oogstgebruiken levend te houden. Zo wordt er jaarlijks nog steeds een oogstcorso georganiseerd met wagens versierd boordevol met oogstproducten.

Artiesten
Ook dit jaar puilt de agenda weer uit met vele unieke en typische Sallandse onderdelen. Vanuit de traditie, maar ook richting de huidige tijden. Zo heeft het muziekfestival binnen 19 jaar tijd enorme proporties aangenomen. Al vele bekende artiesten traden op in Raalte; van Guus Meeuwis, via Jan Smit, VanVelzen, BLØF tot aan Ilse deLange. Maar ook Kane, Kensington, Within Temptation, Hardwell, Di-Rect, Marco Borsato en Maan deden Raalte aan voor een optreden.

Agenda 2023
Kijkende naar de artiestenlijst van dit jaar staan zijn er weer veel grote namen te bewonderen. Van onder meer Krezip tot Davina Michelle, Claude, Son Mieux, Bilal Wahib tot aan Frans Bauer en de Edwin Evers Band. Naast deze optredens, merendeel op het ‘Stöppelveld’, zijn er natuurlijk ook weer de traditionele onderdelen als de eerder genoemde corso, de Kermis en de Cabaretavond in de tent bij de Sallandse Herberg.

Oogstdankviering
Die Cabaretavond, welke start om 20:00 uur, is overigens live te volgen via Salland1 TV. Ander unieke evenementen zijn bijvoorbeeld de straat- en gevelversieringen door het gehele dorp Raalte, maar ook de oogstdankviering en het oogstfeest zelf, kinderoptocht en het Stöppelhaeneconcert in de Kruisverheffing op donderdagavond.

Weekend
De Boerendag is een populair evenement welke op vrijdag staat gepland, samen met een Agri & Food Symposium en ook een viswedstrijd. Het weekend is echt bommetjevol, met ideeën voor het gehele gezin. Wat te denken van de Braderie, een oldtimertoertocht, de Kinderochtend, Harvest Games en het traditionele Bloazersfestival. Vergeet ook niet de pubquiz, Oecumenische Stöppelhaeneviering en het Stöppelhaene culinair op zondag.

Details
Teveel om op te noemen, kijk op de agenda van Stöppelhaene voor alle evenementen, tijdstippen en locaties. Volg ook onze website voor meer info, docu’s vanuit deze editie en de live uitzending van donderdag

Foto’s: Website Stöppelhaene

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer