Spaanse branie: Opzij voor de jeugd

Leestijd: 3 minuten

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Wat deed u toen u een jaar of achttien was? Ik ging mee op de examenreis van mijn middelbare school. Op Mallorca vierden we feest tot er weer paarse wolken verschenen. We pikten pullen bier van Duitsers en renden ermee weg. De zomer van 2013 was een zoete die niet ten einde leek te komen. Toen zich dat einde toch aankondigde, ging ik studeren. Eerst thuis in Amsterdam, en toen ik mijn droomstudie vond ben ik ervoor naar Schotland verhuisd. Aan beide avonturen heb ik goede vrienden en koffers vol goede herinneringen overgehouden. De vrijheid en spontaniteit staan me bij.

Het eind van de coronapandemie is in aanzicht. In het diepst van de avondlockdown heb ik de film 17 Again aangezet. Sorry. Ik heb het een kwartier volgehouden – dit middel was erger dan de vervelingskwaal, en ik had nog een mooi boek. Maar het idee van die titel leek me wel eens lekker.

Hoewel, eigenlijk heb ik te doen met de eindexamenkandidaten van 2020 en 2021 die alles moeten missen dat die tijd voor mij zo mooi maakte. Geen examenreis, of eentje zonder nachtleven. Digitale diploma-uitreikingen. Geen vrijdagmiddagborrels op de werkvloer van je bijbaantje, maar vier ochtenden in de week de huiskamer van je collega’s zien tijdens een werkoverleg op afstand. Studeren, maar geen idee hebben hoe je collegezaal eruitziet, hoe je buurvrouw ruikt en of ze lekkere koffie hebben in de aula. Een buitenlands avontuur aangaan, maar eigenlijk geen enkel kroegje kunnen opnoemen in de stad waar je hebt gewoond. Terug naar je familie willen voor de kerstvakantie, maar op een of andere treurige luchthaven tegengehouden worden met een positieve coronatest.

Alles digitaal. Lijkt me de totale hel. Af en toe een overleg via Zoom of een gesprek met een verre vriend: da’s leuk. De mogelijkheid om hoorcolleges terug te kijken: het heeft voordelen. De beginnend studenten van nu hebben zich echter kapotgezoomd. Colleges die nóg saaier zijn. Niet op de fiets in de glinsterende lentezon door de prachtige binnenstad naar de les, maar schermpje turen in kleine kamertjes waar de zon dwars doorheen brandt. Niet op de bonnefooi een paar dagen naar een willekeurige stad in Europa kunnen. Geen festivals of concerten. Geen enkele vorm van spontaniteit in je leven. En dat in de jaren waarin je zo goed als oneindig veel energie hebt.

De grootste slachtoffers van de coronapandemie zijn natuurlijk de mensen die een dierbare hebben moeten laten gaan, in veel gevallen zonder afscheid te kunnen nemen. Er moeten tientallen huishoudens in Deventer zijn waar het virus voor een lege stoel aan de eettafel heeft gezorgd. Daar kan niets meer aan gedaan worden. Na de nabestaanden komen de jongeren. Ze hebben twee jaar gekend vol studievertraging, zonder mogelijkheden om zichzelf, elkaar en de wereld te ontdekken. Ze hebben hun leven twee jaar op pauze gezet, voor een virus dat hen weinig zal doen.

Een huis in Nederland werd tijdens de pandemie gemiddeld 80.000 euro duurder. De studieschuld stijgt vrolijk door. De politiek hoor je er weinig over. Je kan beter ouderen naar de mond praten, want daar zijn er meer van en dat is democratisch handiger. Niet om te beweren dat er geen problemen zijn bij ouderen, maar als geheel zijn 65-plussers de rijkste groep Nederlanders. De politiek moet deze generatie studerenden helpen, nu corona op zijn retour lijkt. Geef ze allemaal een interrailkaart, schrap de rente op de studieschuld, deel biervouchers uit, verjaag beleggers van de huizenmarkt.

Over een maand wordt u weer uitgenodigd om te stemmen. Doe dat zoals het u goed dunkt, maar denk alsjeblieft even aan de jongeren.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

2,014FansLike
2,285VolgersVolg
2,074VolgersVolg
4,008AbonneesAbonneer