Sloeproeiers vragen aandacht voor een plasticvrije rivier

Hoewel het water van de rivier er schoon uitziet, is het gehalte aan ongezonde chemische stoffen te hoog. Ook transporteert de rivier veel zichtbaar en onzichtbaar plastic afval. Dit leidt tot overlast en schade voor mens, dier en natuur in en langs de rivier. Daarom gaan sloeproeiers komend weekend aandacht vragen voor dit probleem. Dit doen ze door 127 kilometer te roeien voor een Schone IJssel.

Komend weekend, 22 en 23 september roeien zij van Rheden naar Kampen. Op meerdere plekken meren ze aan en is er een feestelijk programma. Er wordt op locatie onderzoek gedaan naar zwerfafval en waterkwaliteit, er zijn sprekers, muziek en meer.

Zwerfafval redden
Twee dagen lang roeit de groep sloeproeiers, onder leiding van Aidan Scherpbier die eind 2021 de Atlantische Oceaan over roeide. Hij roeit vaak op de IJssel, waar hij veel afval ziet rondzwerven. Deze afzaktocht ziet hij als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen.

Aidan roeit al jarenlang op de IJssel. Aidan:”We gebruiken sloepen als metafoor: deze zijn van origine bedoeld voor reddingen op zee. Nu vragen we er aandacht mee voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet in zee terechtkomt.”

Tekst gaat verder onder foto…

Op de voorgrond roeisloep de Voorganck uit Hattem, links, roeisloep de Berend Koster uit Kampen. Foto door: Herman Engbers

Tweedaags programma
Op verschillende plekken langs de rivier gaan de roeiers aan land, waar ze ontvangen worden door diverse bestuurders, waaronder wethouder Blind van de Gemeente Olst-Wijhe Gedeputeerde Martijn Dadema geeft een korte speech en neemt de Schone IJssel onderzoeksresultaten in ontvangst. De roeiers zullen aanmeren in Rheden, Rhederlaag, Doesburg, Zutphen, Deventer, Wijhe, Hattem, Welsum en Kampen. Voor het volledige programma kun je kijken op onzeijssel.nl.

Levensader bedreigd
De kronkelende IJssel vormt al eeuwenlang een verbinding tussen Overijssel en Gelderland. Een levensader die zorgt voor een fantastische riviernatuur. Dankzij de jaarlijkse overstromingen zijn de uiterwaarden vruchtbaar en een oase van leven. Bovendien zorgt de IJssel voor water voor het kweken van gewassen, drinkwaterwinning, transport en recreatie. 

Iedereen is van harte welkom om langs te komen om de roeiers aan te moedigen en een bijdrage te leveren aan een schone, plasticvrije IJssel. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer