Sinterklaas kan niet aanmeren in Wijhe vanwege hoogwater

Op 25 november was het de bedoeling dat Sint met zijn Pieten zou aanmeren in Wijhe, echter valt dit idee in het water. De reden: de hoge waterstand. Een alternatief is nog niet bekend, maar op dit moment worden aanpassingen gemaakt aan het programma.

Hendrik Schuitema, beheerder van de veerpont in Wijhe, weet niet hoe hoog het water precies staat: “Ik ben er vandaag niet geweest. Als er water op de weg staat, of dat nou 1 of 10 centimeter is, maakt mij dat ook eigenlijk niet zoveel uit.” Wel geeft hij aan dat er bij een stand van 330 centimeter wordt besloten dat de veerpont in Wijhe niet gaat varen. In november komt die stand eigenlijk niet tot nauwelijks voor. Rijkswaterstaat geeft aan dat de waterhoogte op dit moment (17:30 uur) 343 centimeter is en de komende dagen verder zal stijgen.

Afhankelijk van regen en wat sneeuw
Vanwege de hoogte kan Sinterklaas dit jaar dus niet aanmeren. Hendrik: “Normaal gesproken komt de stoomboot uit de richting van Deventer en die gaat altijd aanmeren aan de kade. We hebben hartstikke slecht weer gehad en de waterstand is voornamelijk afhankelijk van regen. Daarnaast misschien ook een klein beetje van sneeuw uit Zwitserland, maar hoofzakelijk regen.”

Grote kans dat veerpont Olst ook stopt
In Olst vaart de veerpont nog wel, maar waarschijnlijk niet al te lang meer: “De kans is groot dat deze ook stopt, maar we nemen vanavond rond een uur of 8 een besluit of deze morgenochtend nog gaat varen of niet.” De waterhoogte in Olst ligt nu (17:30 uur) op 423 centimeter. De weg ligt hier een paar centimeter hoger, waardoor het water er nog niet overheen is gekomen.

De veerpont in Wijhe zal in ieder geval deze week niet meer varen, geeft de beheerder aan. “Het hoogste punt is hier nog niet bereikt, dus dat gaat nog wel even duren.”
Wat betreft de Sinterklaasintocht: de goedheiligman en zijn Pieten zullen ongetwijfeld een creatieve oplossing weten te verzinnen…

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer