Op dinsdag 8 april jl. tekenden Titia Claassen, directeur van de St. Jozefschool in Wijhe en Peter Verdoorn van de Willibrord in Olst een samenwerkingsovereenkomst met de Bibliotheek Olst-Wijhe voor het leesbevorderingsprogramma ?de Bibliotheek op school? (dBos). Deze twee scholen zijn de eersten binnen de gemeente Olst-Wijhe die starten met het programma. Beide basisscholen gaan intensief samenwerken met de Bibliotheek Olst-Wijhe om ervoor te zorgen dat hun leerlingen meer plezier krijgen in lezen en hun taalvaardigheid verhogen. Titia Claassen over dBos; ?Dit programma heeft wezenlijk te maken met onderwijs en sluit naadloos aan bij onze school waarin wij ons richten op technisch lezen en leesbevordering. De St. Jozef werkt aan hogere opbrengsten?.
Volgens Peter Verdoorn is dBos actueel en modern. ?Lezen is leuk en aantrekkelijk en met dBos gaat de Willibrord nog actiever aan de slag met leespromotie?.
1 op de 10 Nederlanders is laaggeletterd. 25 procent van de basisschoolleerlingen verlaat de school met een taalachterstand van 2,5 jaar. De remedie is: leeskilometers maken! Met 15 minuten vrij lezen per dag leest een kind 1 miljoen woorden per jaar en groeit de woordenschat met 1000 woorden per jaar. Wanneer kinderen plezier krijgen in lezen gaan ze meer lezen, worden ze er beter in en kunnen ze beter leren en participeren in de maatschappij. Het landelijk programma van ?de Bibliotheek op school? is een strategische aanpak die het plezier in lezen vergroot en de leesvaardigheid van kinderen meetbaar verbetert. Bibliotheek en school trekken samen op en het leesplan staat centraal. De Bibliotheek verzorgt een cursus Leesbevordering voor leerkrachten, de schoolbibliotheek wordt verbeterd, er worden nieuwe werkvormen ingezet en activiteiten georganiseerd.