Arkelstein en VSO De Linde uit Deventer en de afdelingen praktijkonderwijs en vmbo van Carmel College Salland uit Raalte dingen mee voor de beste pokebowl van Food Challenge. Food Challenge is een initiatief van LekkerBoer en mbo-studenten, wat als doel heeft om scholieren te leren ontdekken welk verhaal er achter hun eten zit.
Half juni wordt de beste pokebowl-inzending door een vakjury gekozen. De winnaar mag de hele school op de winnende pokebowl trakteren en krijgt een workshop van een chef kok.
De leerlingen krijgen les met behulp van een speciaal lespakket. Dit wordt gevolgd door een gastles, die verzorgd wordt door regionale mbo’s food. Leerlingen moeten tijdens deze gastles hun zelfontworpen duurzame en gezonde pokebowl maken. De ingrediënten komen zoveel mogelijk van lokale boerderijen. Bij de wedstrijd wordt zoveel mogelijk gewerkt vanuit de principes duurzaamheid en onbewerkte voeding.
Naast het maken van een pokebowl gaan de leerlingen ook oogsten met een boer. Verder laten studenten van regionale leefstijl opleidingen, zoals Deltion College, Landstede en Aventus, de leerlingen geblinddoekt groentes en kruiden proeven, laten ze hen zelf kaas en gezonde pizza’s maken en verzorgen ze een trainingsprogramma in het omgaan met materialen van de boerderij.
De mbo’s vinden het belangrijk, dat studenten in de praktijk ervaring opdoen bij preventie- en educatieve activiteiten rondom gezonde voeding en leefstijl. Voor de Foodcamps wordt er samengewerkt met gekwalificeerde boeren van regionale Boerderij Educatie netwerken, zoals Meesterboer’n, BoerenWijs en Leren bij de boer.
Tip Salland1:
Stuur een e-mail naar redactie@salland1.nl