SallandWonen en Wethouder Wagenmans leven in een andere wereld

Leestijd: 3 minuten

In heel Nederland is er een schreeuwend tekort aan huurwoningen. Een structureel probleem is dat. In Raalte is dat tekort er ook. Twee op de tien krijgt een woning toegewezen. Dat was een tijdje terug drie op de tien. Maar in Raalte is het probleem niet structureel. Daar is het van tijdelijke aard. “Incidenteel” zeggen SallandWonen en wethouder Wagenmans in de De Stentor. Leven zij in een andere wereld of zo?

Door Lenka Pitrmanova

“Mensen blijven langer wonen in hun huidige huurwoning en kiezen minder snel voor een koopwoning”, “op zich zijn er voldoende huurwoningen” en “het is een tijdelijk tekort” lees ik in De Stentor. En dat terwijl door heel Nederland een wooncrisis raast. Zal Raalte daarop een uitzondering zijn?

Het is jammer dat SallandWonen het beestje niet bij de naam durft te noemen. En spijtig dat GemeenteBelangen haar verkiezingsbelofte om meer te bouwen voor mensen met lage- en middeninkomens niet nakomt.

De afbraak van de sociale huursector is begonnen onder kabinet Lubbers in het kader van keiharde bezuinigingen. Het Rijk verstrekte geen leningen en subsidies meer aan woningbouwverenigingen. Gemeentes verloren hun ‘goedkeuringsrecht’ op belangrijke transacties en wooncorporaties kregen opdracht zich te gaan gedragen als bedrijven. Dat was het begin van het einde voor de sociale huursector en feitelijk ook voor de hele woningmarkt. Want de overheid nam stapsgewijs afstand van ‘wonen’. De toverformule werd dat ‘de markt het wel zou regelen’.

Het kabinet Rutte II deelt in 2013 de genadeklap uit door het invoeren van de zogenaamde verhuurderheffing. Deze heffing is oorspronkelijk ontworpen als tijdelijke belasting voor alle vastgoedbezitters om de schatkist van het Rijk aan te vullen na de redding van de banken in 2008. Sindsdien is het een permanente belasting geworden die alleen voor sociale verhuur geldt. Het betekent in de praktijk dat huurders zo’n drie á vier maanden huur per jaar rechtstreeks aan het Rijk betalen. Bizar.

Wooncorporaties trekken het verlies aan inkomsten recht door de huren te verhogen. Ze moeten immers wel geld hebben voor verduurzamen en bouwen. De prijzen rijzen daardoor de pan uit. Als je verhuist naar een meer geschikte woning ga je al snel 100 tot 150 euro in de maand meer betalen.    Mede hierdoor rijzen de huren in de sociale huursector de pan uit. Als bijvoorbeeld een gepensioneerde kleiner wil gaan wonen betaalt hij in plaats van de huidige 600 euro dan ineens 750 euro. Dan is makkelijk verklaarbaar waarom mensen geen stappen ondernemen om te verhuizen.

Zoals bekend stijgen de lonen amper en banken verstrekken met moeite hypotheken. Dus ook starters en jongeren kopen niet. Ook de scheefhuurders (met een lager middeninkomen) zijn de klos. Ze betalen hogere huren vanwege hun ‘te riante’ inkomen, maar kopen kan niet of nauwelijks voor hen omdat ze daar dan weer net te weinig voor verdienen.

In de vrije sector is niks meer onder de 1000 euro te vinden, want huisjesmelkers pakken hun kans. Een van onze prinsen is de meest verafschuwde huisjesmelker in het land, dus heeft de wooncrisis ook een oranje tintje gekregen. Deze huisjesmelkers kopen betaalbare woningen op, vaak huurwoningen in de verkoop of starterswoningen, en verhuren deze voor exorbitante prijzen. Dus nog meer tekort.

Dat alles bij elkaar opgeteld heet wooncrisis, de woningmarkt op slot.
Maar niet in Raalte, hier heet het een incident.

SallandWonen verhoogt ook in tijden van corona intussen gewoon de huur. Om sociaal te lijken pas in oktober 2020. Gemiddeld 15 tot 20 euro huur meer per maand. Hoeveel zal de verhoging in 2021 zijn? Volgens Nibud heeft in 2019 al meer dan de helft van de mensen in Nederland moeite met het  betalen van de woonlasten. Liefst 38,1 % van het besteedbare inkomen in de sociale huursector gaat naar de woonlasten (CBS,2019).

SP Raalte zet zich momenteel in om de huurders te organiseren tegen het woonwaanzinbeleid, lokaal zowel als landelijk. We roepen iedereen op die voor betaalbare huizen voor iedereen pleit, die voor huizen van goede kwaliteit voor iedereen is, voor meer zeggenschap voor de huurders staat en de asociale huren in private en sociale sector aan banden wil leggen en de verhuurdersheffing weer beschikbaar wil stellen aan het bouwen en verduurzamen.

 

 

Het bericht SallandWonen en Wethouder Wagenmans leven in een andere wereld verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer