Salland deze Week: belasting op verharde voor- en achtertuintjes?

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Raalte heeft ten opzichte van andere gemeenten veel verharde voor- en achtertuintjes. Dat is een probleem als het hard regent, maar ook als het heel warm is. In sommige gemeenten in Nederland moet je al extra belasting betalen voor verharde tuintjes. In Baden-Württemberg gaan ze nog verder: daar worden verharde voortuintjes verboden! Hier ook maar doen?

Verharding in de tuin betekent dat regenwater niet de bodem in kan zakken. Alle regenwater moet daarom afgevoerd worden via het riool. Maar omdat er steeds vaker heel stevige regenbuien vallen én omdat steeds meer mensen hun tuintjes verharden, kan het riool die regen allemaal niet verwerken. Met overstromingen tot gevolg.

Ander probleem van verharde tuintjes – maar dat is meer een prsoonlijk probleem – is dat de temperaturen er enorm stijgen in de zomer. Tijdens de temperaturen van afgelopen zomer is het haast niet uit te houden in dat soort tuinen zonder natuurlijke schaduw en verkoelende ondergrond.

Groene tuinen zijn ook voor insecten en vogels van belang. Feitelijk zijn de tuintjes van particulieren met elkaar het grootste natuurgebied dat we ons maar kunnen bedenken. Als ze groen zijn tenminste. In Baden-Württemberg gaan ze nog een stapje verder. Daar zeggen ze, dat “als we de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen willen verbeteren, telt elke vierkante meter.”

Het bericht Salland deze Week: belasting op verharde voor- en achtertuintjes? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie