Rondweg N35 Mariënheem: “Hoop dat men in Den Haag gaat beseffen dat ze niet meer om ons heen kunnen, ze moeten er omheen!”

Gisteren maakten ze lawaai in Mariënheem, veel lawaai. De inwoners willen gehoord worden, tot in Den Haag toe. Want daar zit minister Harbers van Infrastructuur. Hij moet zijn beslissing terugdraaien aangaande het ‘on hold’ plaatsen van de rondweg, echter lijkt het voorlopig nog geroep in de woestijn.

30 Jaar geleden werd het al bevestigd dat een rondweg om Mariënheem noodzakelijk is. De N35, die nu het dorp in tweeën spietst, zorgt voor veel gevaar als kinderen en ouderen de overkant willen bereiken. Daar staat de school, daar ligt Raalte voor de oudere kinderen die naar school moeten fietsen en ook de ouderen willen naar de kerk. Maar de weg is dikwijls een onneembare hindernis.

Lees verder onder de foto…

Bron: Plaatselijk Belang Mariënheem Facebook

Tunnel
De tunnel was de oplossing dacht men van Rijkswaterstaat, echter het Plaatselijk Belang, een belangenvereniging uit het dorp, gaf al aan dat er te weinig ruimte is voor een dergelijk project. Toch groef men onder de weg door met als gevolg dat ouderen en de jongsten er geen gebruik van kunnen maken: “De trap is veel te stijl, daar kunnen ouderen nauwelijks op en af, laat staan met een rollator, daarvoor is geen ruimte. Ook de kleinsten kunnen hun fiets niet tegen de steile helling op duwen, dus die steken over”, aldus Gerard Nij Bijvank, onderdeel verkeerscommissie van die vertegenwoordiging vanuit Mariënheem.

Handtekening
“30 Jaar terug werd er al groen licht gegeven voor een rondweg: “Toen werd de noodzaak al aangegeven, tegenwoordig is het nog belangrijker geworden door de enorme toename van weggebruikers.” Ondanks de toezeggingen verdween het project drie weken terug plots van de lijst van het ministerie: “Er was geld gereserveerd, 100 miljoen van het Rijk en 100 miljoen van de Provincie, de handtekening stond er onder en de rondweg zou dan langs het spoor gaan lopen”, aldus een teleurgestelde Nij Bijvank.

Lees verder onder de foto…

Massale belangstelling woensdag in Mariënheem, foto: Plaatselijk Belang Mariënheem Facebook

Trots
Trots is de man van het Plaatselijk Belang wel: “We hadden het hele dorp opgeroepen om samen te komen en ons te laten horen, om ze in Den Haag aan het denken te zetten.” Effect had die oproep zeker, bomvol was het woensdagochtend langs de rijksweg. En dan niet alleen de bezorgde dorpsbewoners, ook landelijke pers besteedde er aandacht aan. “De Burgemeesters van Almelo, Enschede en Zwolle waren er ook, evenals de Gemeente en de Provincie”, somt Nij Bijvank trots op.

Creatief zoeken naar oplossing
Dat ‘lawaai’ kwam dus wel aan in Den Haag waar er woensdagavond wel over werd gesproken. Minister Harbers gaf aan dat in de versoberde infrastructuurplannen geen ruimte meer is voor de rondweg om Mariënheem. Echter voegde de minister er wel aan toe, dat als de Provincie belt hij wel op zal nemen: “Dan willen ze creatief naar een oplossing gaan zoeken”, vult Mij Bijvank hoopvol aan. Zijn grootste angst, nu het project ‘on hold’ is gezet, dat het nu weer 30 jaar gaat duren: “Rijkswaterstaat geeft aan dat een dergelijk project al gauw 10 tot 15 jaar duurt en als men het nu uitstelt, kan het ook zo maar afstel worden…”

Lees verder onder de foto…

Gerard Nij Bijvank in gesprek met minister Harbers Foto via Twitter: @HansVerbeek

Daarom vertrouwen zo laag
Gisterenavond hebben verschillende partijen er bij de minister op aangedrongen deze situatie te herzien, om een uitzondering te maken. Zelfs Caroline van der Plas, de Deventerse kopvrouw van de BBB gaf aan dat het een gevaarlijke situatie is in het dorp naast Raalte: “Inwoners van Mariënheem zijn in nood. Ze hebben dagelijks te maken met levensgevaarlijke situaties. De ouders die met hun kinderen tussen bulderende vrachtwagens door moeten manoeuvreren.” Ze benadrukte dat er een afspraak was gemaakt, maar plots werd ingetrokken: “De inwoners zijn voor de gek gehouden. En dan vragen we ons af waarom het vertrouwen zo laag is? Nou, door dit soort dingen…”

Er omheen
“Ik hoop wel dat men in Den Haag gaat beseffen dat ze niet meer om ons heen kunnen, ze moeten er omheen!” roept Nij Bijvank, wetende dat het hele dorp achter hem staat: “Dat maakt ons trots en geeft ons de energie om door te gaan…”

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer