Rioolwaterzuivering, schoon water krijg je niet vanzelf

In aanloop naar de waterschapsverkiezingen op woensdag 15 maart geven we informatie over het belang van stemmen op deze verkiezingen op deze dag.

De waterschappen zorgen ervoor dat het water in onze sloten, beken en rivieren schoon blijft óf schoner wordt voor mensen, waterplanten en dieren. Dit doen ze bijvoorbeeld door blauwalg te bestrijden en voldoende doorstroming te creëren. Door onder andere meststoffen uit landbouw en verontreiniging uit de industrie, staat de waterkwaliteit in ons land onder druk.

Rioolwaterzuivering

De Rioolwaterzuiveringen ontvangen het rioolwater van de gemeentes via de riolering. Dat heet het stedelijk afvalwater. Grote bedrijven kunnen rechtstreeks op de rwzi’s aangesloten zijn. Vanaf de overnamepunten tussen gemeente en waterschap gaat het vervuilde water via rioolgemalen en persleidingen naar de rwzi. Bij de rwzi maakt het waterschap het rioolwater zo schoon dat het de natuur in kan. Het gezuiverde water gaat naar kanalen, beken en plassen. Het restproduct slib gaat naar de slibverwerking.

Videoverslag: Martijn van Wieringen

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,017VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer