Reanimeren: “Als de pleuris uitbreekt, hoop je dat je het juiste kunt doen”

Leestijd: 3 minuten

Het was een beangstigende middag tijdens de voetbalwedstrijd AZ – NEC: Deventenaar Bas Dost zakte door zijn knieën in elkaar. De oorzaak is nog onduidelijk, maar helaas zien we het vaker gebeuren. Gebeurtenissen als deze zorgen voor extra besef hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren. Dat merken ze ook bij Stichting Reanimatie Onderwijs Salland.

”Soms merken we dat de aanmeldingen de lucht in schieten na zo’n gebeurtenis”, vertelt instructeur Marc Bril. ”Vooral twee jaar geleden met de hartstilstand van Christian Eriksen tijdens het EK voetbal. De dag daarna waren de cursussen bij ons allemaal volgepland.”

5 tot 6 centimeter indrukken
Marc Bril, die al 40 jaar werkzaam is bij de EHBO, legt uit waar mensen vaak nog verrast over zijn tijdens het reanimeren: ”Uiteindelijk weet iedereen wel wat er moet gebeuren, maar de borstkas moet toch nog wel best hard en diep ingedrukt worden, zo’n 5 tot 6 centimeter. Als je één keer weet hoe het werkt stelt het niet zoveel voor, maar je moet wel even het juiste doen. Dat krijgen we vaak als reactie te horen van deelnemers die meedoen aan de cursus.”

Computergestuurde poppen
Voor sommigen kan het reanimeren lastiger zijn dan anderen, vertelt Marc: ”Iemand die heel licht weegt, krijgt de borstkas bijna niet ingedrukt van iemand die zwaarder is. Bij zo’n persoon moet je goed kijken naar de techniek. Met de juiste techniek kan iemand die minder sterk is namelijk ook gewoon reanimeren. Onze poppen zijn computergestuurd. Daarmee kunnen we precies zien, tot op de millimeter, hoe diep er ingedrukt wordt. Door tips te geven gaan mensen anders drukken en het resultaat is dan ook direct te zien.”

De poppen bij de reanimatiecursus

Foto van: Stichting Reanimatie Onderwijs Salland

Weerstand tegen beademen
”Het beademen is altijd wel een dingetje”, geeft de Heetenaar aan. ”Op een pop gaat het allemaal wel, maar als mensen erover na gaan denken dat er een echt persoon ligt, is er toch een beetje weerstand tegen het beademen. Dit was nog een stuk erger in coronatijd. Toen werden mensen nogal bang gemaakt met de kans om corona te krijgen en werd er geroepen om dan maar niet te beademen. Als je niet gaat beademen, kun je net zo goed niet gaan reanimeren. De combinatie van borstcompressie en beademen is juist belangrijk om de zuurstof op de plek te krijgen waar het moet komen.”

Laatste stap ontbreekt vaak
”De aanmeldingen tijdens corona waren een tijdje erg laag, maar langzaamaan begint het weer op gang te komen”, vertelt de gepassioneerde instructeur. ”Sommige mensen denken er al 5 jaar aan om een cursus te doen. Heel veel mensen vinden het belangrijk, maar de stap om het te doen is toch een stap. En aan die laatste stap ontbreekt het vaak. Het is uiteindelijk maar één avond cursus en voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Soms moet er eerst iets gebeuren, bijvoorbeeld bij de buurman of overburen, voordat mensen zich aanmelden. Mensen gaan dan denken: stel dat ik had kunnen reanimeren…”

Als de pleuris uitbreekt…
Hoe het komt dat mensen die laatste stap toch vaak moeilijk vinden om te zetten of twijfelen om een opfrissingscursus te volgen, is volgens Marc wel te verklaren: ”Mensen staan er niet dagelijks bij stil. De meesten gaan iets leren om er iets mee te doen. Bij ons leren ze iets waar ze hopelijk niets mee hoeven te doen. Maar als de pleuris uitbreekt, hoop je toch wel dat je op dat moment het juiste dingetje kunt doen.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer