Raalter scout Wilfried Kleine Schaars ontvangt onderscheiding in Brazilië

Wilfried is op scoutingkamp in Brazilië. Omdat hij veel voor ze heeft betekend, vernoemde de plaatselijke vereniging het kamp naar hem.
Een hele eer en hierna volgde een heuse onderscheiding van de Scouting Federatie in Brazilië. Als dank voor zijn betrokkenheid en inzet.

Kansarme kinderen
Wilfried Kleine Schaars, actief lid bij de Raalter Scouting Vereniging Miguel Pro kwam in contact met scouts in Brazilië en besloot ze op te zoeken. Het bleek dat ze heel wat konden maar weinig voorzieningen hadden om een echte scoutingverenging te zijn en ging voor hen actief aan de slag.

Net wakker
“Goedemorgen!”, klinkt een opgewekte Wilfried Kleine Schaars. We bellen met Brazilië en het is hier op de redactie vijf uur later. Hij is net opgestaan en het is daar nog lekker fris qua temperatuur. Wilfried meldt dat het iedere dag in het Amazonegebied tussen de 35 en 40 graden is. In Rio Branco om precies te zijn in Acro, Brazilië, waar hij al 8 jaar actief is bij deze vereniging.

Lees verder onder foto…

Foto Wilfried Kleine Schaars met scoutinggroep in Rio Branco, Brazilië

In actie voor beter materiaal
“Het is een groep erg goede scouts, afkomstig uit achterstandswijken, vertelt Wilfried. Bij mijn aankomst in Rio Branco kon ik merken dat de groep tegen grote problemen aanliep qua materiaal. Ik ben gelijk via Facebook een actie gaan opzetten en hierdoor konden ze nieuwe tenten aanschaffen. Het is een bijzondere groep die ik in mijn hart heb gesloten. Er staat nu een scoutinggroep met uniformen, uitrusting en een basisonderkomen”, vertelt Wilfried trots.

Traditionele scouting
“Kinderen bedrijven hier echt op de traditionele manier scouting. Ze zijn zichtbaar meer bezig met ceremonies, zoals vlaggen hijsen en het saluten. Dat vind ik echt mooi om te zien”, zo vertelt Wilfried. Hij merkt ook dat de jongeren ervan opknappen en het scoutingleven ze zelfvertrouwen geeft: “Hier draait het meer om een levenswijze, door scouting leer je zelfstandig te zijn en dat is belangrijk voor ze”, voegt hij toe.

Lees verder onder foto…

Scoutingleden met uniformen en materiaal. Foto door Wilfried Kleine Schaars

Overstroming, weer alles kwijt
De geboren Wijhenaar zou het eigenlijk wat rustiger aan gaan doen, tot een overstroming de groep onlangs trof en de omgeving van het dorp: “Mensen hadden ineens niets meer en ik kon niet staan toekijken dus ik ben opnieuw acties gaan uitzetten waaronder een wandeltocht van ruim 800 km waarmee ik geld kon inzamelen. Ook de scoutingvereniging in Raalte heeft me erg gesteund, daar ben ik heel blij mee”, aldus Wilfried. Hij heeft net drie families bezocht en wil ze vanuit Nederland verder gaan supporten.” Meer informatie hierover is te vinden via de website.

Weer naar huis
Volgende week vliegt de inwoner van Raalte terug naar Nederland. Hij is vijf weken in Brazilië geweest en het zal wel even weer wennen zijn in Nederland, geeft hij aan. “Maar er is thuis echt wel weer genoeg te doen hoor, want ik heb een baan en zit ook nog bij het Rode Kruis”. Wilfried blijft hoe dan ook actief en betrokken. Stilzitten is geen optie voor de sociaal betrokken Raaltenaar. “Ik ben blij met mijn onderscheiding maar ik vind het vooral fijn dat ik zichtbaar iets voor ze kan betekenen, aldus een trotse Wilfried.

Foto door: Wilfried Kleine Schaars

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer