Raalte wil de discussie over glyfosaat niet aan, Luxemburg gaat de verdelger verbieden

Leestijd: 2 minuten

In Raalte wil de raad niet vergaderen over glyfosaat, de onkruidverdelger die in roundup zit. Volgens het college is dat een unaniem standpunt, dus ook partijen als GroenLinks, D66 en PvdA hebben geen behoefte het gesprek aan te gaan, hoewel GroenLinks zich daar op social media anders over uit laat.

Het gesprek in de raad aan gaan is nog wat anders dan glyfosaat verbieden overigens. In ons omringende landen doen ze dat al wel.

Aan het eind van dit jaar is glyfosaat verboden in Luxemburg. Glyfosaat is volgens de Verenigde Naties vermoedelijk gif en het wordt veel gebruikt in de landbouw. Je krijgt er van die gele doodgespoten velden van waar later dan weer maïs op verbouwd wordt.

In de Europese Unie wordt glyfosaat nog zeker toegestaan tot en met 2022. Dan moet de politiek er een nieuw besluit over nemen. Maar intussen neemt de weerstand tegen het – vermoedelijke – gif steeds meer toe. Er is al een aantal gemeenten in Nederland dat het gebruik ervan verbiedt en ook grootgrondbezitters verbieden het hun pachters te gebruiken.

Vanaf 1 januari 2021 is Luxemburg dus het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt. Luxemburg wacht de herbeoordeling van de EU niet af en kiest voor een totaalverbod aan het eind van dit jaar. Verkoop is al verboden, alleen al aangelegde voorraden mogen nog opgemaakt worden tot aan de zomer. Gebruik van de verdelger mag tot eind van het jaar.

Voor alternatieve methoden om onkruid aan te pakken is er subsidie beschikbaar. Uiteindelijk wil Luxemburg haar landbouw twintig procent biologisch hebben.

Duitsland gaat dezelfde stappen maken, maar dan alles precies een jaar later.

Na Malta grootste gebruiker
In Nederland is er nog wel wat te winnen op dit gebied. De Nederlandse land- en tuinbouw gebruikt, na Malta, in de EU de meeste bestrijdingsmiddelen per hectare. Milieugroepen hebben daarom Pan-NL opgericht, een Nederlandse afdeling van het internationale Pesticide Action Network, “een beweging voor meer biodiversiteit en tegen de vanzelfsprekendheid van bestrijdingsmiddelen”, aldus PAN-Nl.

Vooral in de lelieteelt, zoals die in Salland populair is, wordt extra veel bestrijding van natuur gebruikt. Actiegroepen zijn ongerust over de blootstelling van omwonenden van bollenvelden aan het landbouwgif. Uit metingen van de voedsel- en warenautoriteit blijkt dat er in gangbaar geteelde aardbeien en appels van Nederlandse bodem hogere concentraties resten van bestrijdingsmiddelen zitten dan in geïmporteerde vruchten. Volgens de wet mag het, maar actiegroepen vragen zich risico’s af voor bijvoorbeeld chronisch zieken, zwangere vrouwen en kleine kinderen?

 

Het bericht Raalte wil de discussie over glyfosaat niet aan, Luxemburg gaat de verdelger verbieden verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1