Open Monumentendag 2023 Olst-Wijhe programma

Door heel Europa is het op 9 en 10 september Open Monumentendag. Ook in de gemeente Olst-Wijhe zijn dit weekend verschillende monumenten te bezoeken. Ondanks er ‘dag’ in de naam zit, is het toch echt een weekend vullend programma. Mogelijk gemaakt door het comité Olst-Wijhe, bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Wijhe, Tourist Info, ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe.

Kasteel het Nijenhuis Heino/Wijhe
Op de zaterdag is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel gratis toegankelijk voor rondleidingen. Kasteel het Nijenhuis is een kasteel wat dateert uit de late middeleeuwen, het werd bewoond door Adellijke families. In dit kasteel zijn tentoonstellingen te zien, ook is er een beeldentuin te zien.

Dorpskerk Olst
In oktober 2023 gaat er een herinrichting van het plein plaatsvinden voor de Dorpskerk in Olst. Maar voor die tijd wordt rond de kerk in Olst archeologisch onderzoek verricht. Op 9 september wordt er op het Kerkplein vertelt over dit archeologisch onderzoek en de resultaten door Manouk Derks (Econsultancy bv). Ook zijn er andere activiteiten, zo is het mogelijk om om in de Dorpskerk exposities van drie kunstenaars uit de gemeende Olst-Wijhe te bekijken. Verder is er een orgelspel te beluisteren door organist Wim de Just.

Tekst gaat verder onder de foto

Kerkplein Olst / Foto van: Gemeente Olst-Wijhe

Boerderij De Kappe
Net zoals de voorgaande twee monumenten is boerderij De Kappe te bezichtigen op zaterdag 9 september. De Kappe is een voormalige boerderij dat behoort tot de oudste panden aan de Stationsweg in Wijhe. Hedendaags woont de familie Kos hier. Zij onderhouden de boerderij zorgvuldig, waardoor er een bijzonder pronkstuk ontstaat met historische waarde. Naast de boerderij ligt een fraaie klassieke tuin.

Watermulders Hofstede Welsum
Nieuwe eigenaren Eddy en Kristina hebben het huis niet alleen gekocht voor het uitzicht en de tuin, maar ook om dit pand een toekomst te geven. De plannen voor de restauratie van het hoofdhuis zijn bijna afgerond en dus zal binnenkort de verbouwing en verduurzaming beginnen. Eddy en Kristina gaan, door middel van een rondleiding, laten zien in welke staat het gebouw is en vertellen ze over de geschiedenis en de restauratie. Ook dit zal op zondag 9 september plaatsvinden.

Boerderij Hof van Duur
Deze boerderij is tussen de weilanden gevestigd in het buurtschap Duur. Volgens de oudste documenten woonden de eerste bewoners hier in 1602. Huidige eigenaren Guustra Zuurbier en Johan Jonker zijn zaterdag aanwezig om bezoekers te informeren of een kleine rondleiding te geven.

De Wijhese Molen
De molen in Wijhe is gebouwd in 1703, wat deze molen de oudste achtkante molen maakt van Overijssel. Ook deze molen is te bezichtigen. Er staan molenaars klaar om tekst en uitleg te geven.

Wijhese Molen

De H. Willibrordkerk Boskamp
Op zowel de zaterdag als de zondag is er de quilttentoonstelling van het werk van de Quiltgroep Boskamp in de kerk te zien. Een quilt is een doorgestikte deken. Daarnaast is er ook een expositie te zien van ontwerpen voor herbestemming van de Willibrordkerk en haar omgeving. Deze expositie is gemaakt door studenten van het Saxion.

Tekst gaat verder onder de foto

Heilige Willibrordus Boerhaar
In de huidige neogotische kerk geven de kerkwachters op 9 en 10 september een rondleiding. Daar wordt van alles laten zien, van interieur tot materialen waar de kerk van gemaakt is.

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Wijhe
Op zaterdag september verzorgt Thom Letteboer hier een rondleiding. De dag erna speelt organist Frank Delnoy op het Maarschalkerweerorgel in de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Het Maarschalkerweerdorgel is een Rijksmonument en deze is rond 1880 gebouwd.

Hervormde Kerk
Op 9 september valt er nog een kerk te bezoeken. van 10:00 uur tot 15:00 uur uur is er een bezichtiging in de Hervormde Kerk in Welsum.

Korenmolen De Vlijt
in 1879 is de molen gebouwd, in de tijd waar de stoommachines zijn intrede deed. Sinds dat de molen in 1979 hergebruikt wordt, is De Vlijt nog steeds een van de meest productieve windkorenmolens van Nederland. Op zaterdag is deze molen te bezichtigen. Dan is de gerestaureerde monumentale Ruston dieselmotor in gebruik voor het aandrijven van de molen.

Meer informatie op de site van de Open Monumentendag

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer