Ook buurtbemiddeling in de gemeente Olst-Wijhe

Leestijd: 2 minuten


Op 26 januari jl. hebben de gemeente Olst-Wijhe, woningcorporatie SallandWonen, politie IJsselland en Raster Welzijn uit Deventer een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om samen te komen tot een buurtbemiddelingsorganisatie Olst-Wijhe. Raster Welzijn uit Deventer is de opdrachtnemer van het project. Op 2 april 2012 is de start van dit project, in eerste instantie voor twee jaar.

Buurtbemiddeling voor een leefbare woonomgeving
Gemeente Olst-Wijhe, SallandWonen en politie IJsselland hebben leefbaarheid en zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan. Overlast van ?kleine zaken? geeft een hoop ergernis. Zij vinden een leefbare omgeving waar het prettig wonen is voor de inwoners belangrijk.
In Nederland zijn zo?n 160 projecten Buurtbemiddeling. Een laagdrempelige voorziening waar buren/buurtgenoten hun irritaties en conflicten met elkaar samen kunnen oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Geluidsoverlast, ruzies om parkeerplekken, pesterijen, overlast van huisdieren, spelende kinderen of hangjongeren, tuin- en grondgeschillen. De politie, gemeente en de woningcorporatie SallandWonen worden de laatste jaren veelvuldig geconfronteerd met buurtconflicten. Reden voor de gemeente Olst-Wijhe om het initiatief te nemen een samenwerkingsverband aan te gaan voor Buurtbemiddeling met politie IJsselland, SallandWonen en Raster Welzijn.

Onpartijdig en onafhankelijk
Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Olst-Wijhe die in een conflictsituatie met buren of buurtgenoten zitten óf dreigen te komen. Een burenruzie kan het woonplezier ernstig verstoren. Wat is begonnen met een kleine irritatie over bijvoorbeeld geluidshinder of vermeend storend gedrag kan soms in korte tijd uit de hand lopen. Buurtgenoten praten niet meer met elkaar of erger: ze luisteren niet meer naar elkaar. De spanning loopt dan al snel op.
Door middel van buurtbemiddeling worden burgers ondersteund bij het oplossen van onderlinge conflicten. Voorwaarde is wel dat beide partijen vrijwillig willen deelnemen aan de bemiddeling. Voor het bemiddelen worden getrainde, onafhankelijke vrijwilligers ingezet die naar het verhaal van beide partijen luisteren. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal.
Niet alle conflicten mogen worden behandeld door de buurtbemiddelaars. Als er sprake is van geweld, of ernstig alcohol- of drugsmisbruik en psychiatrische problemen, wordt er doorverwezen naar professionele instanties.

Buurtbemiddelaar iets voor u?
Voor het project Buurtbemiddeling Olst-Wijhe zijn we op zoek naar acht vrijwilligers (mannen en vrouwen, van diverse leeftijden) die beschikken over goede sociale vaardigheden, die onbevooroordeeld naar anderen kunnen luisteren en in een conflictsituatie onpartijdig kunnen blijven. Het is de bedoeling  dat de bemiddelaars niet in hun eigen dorpskern bemiddelen. Buurtbemiddeling is boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk. De bemiddelaars worden begeleid door een projectcoördinator en krijgen jaarlijks trainingen aangeboden. Eenmaal per twee maanden komen alle buurtbemiddelaars bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in uw gemeente en heeft u interesse in een vrijwillige functie als buurtbemiddelaar, neem dan contact op met Yolande Donker Duyvis, via info@buurtbemiddelingolstwijhe.nl of 0570 ?60538. Met iedere bemiddelaar wordt een kennismakingsgesprek gevoerd. Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat als buurtbemiddelaar ontvangt u eerst een basistraining buurtbemiddeling.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1