Onder de grond leggen hoogspanningskabels in Deventer kan vijf jaar gaan duren

Leestijd: 2 minuten

Bewoners van Diepenveen en Colmschate ergeren zich er dood aan. De hoogspanningskabels die door de wijken lopen en daarmee voor de nodige ongemakken zorgen. Vanavond werden de inwoners op de hoogte gesteld van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek dat netbeheerder TenneT heeft uitgevoerd. Uitkomst: een kostenplaatje van ongeveer 23 miljoen euro.

Het is een flink bedrag, maar zeker niet onhaalbaar. Zo laten woordvoerders van TenneT en de gemeente Deventer weten op de drukbezochte infoavond in het gemeentehuis van de stad. De netbeheerder heeft onderzoek gedaan naar mogelijke tracés, ofwel routes voor het leggen van de kabels. TenneT verwacht daarin weinig problemen. Na meerdere routes te hebben onderzocht, heeft de netbeheerder een aantal voorkeursvarianten vanavond tentoongesteld aan de inwoners van Deventer.

Zorgen

De aanwezige inwoners reageerden enthousiast op de resultaten van het onderzoek. Maar hebben nog wel veel vragen aan de aanwezige woordvoerders. Eerder dit jaar lukte het de inwoners van Colmschate om de verkabeling, zoals het onder de grond leggen van de hoogspanningskabels heet, op de politieke agenda te krijgen. Veel inwoners maken zich al jaren zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s die de hoogspanningskabels wellicht met zich mee brengen. “Ik heb geen idee of de kabels daadwerkelijk slecht voor je zijn. Maar het is zeker iets waar ik mij zorgen om maak. Hopelijk pakt de gemeente snel door,” zo laat een betrokken inwoner van Colmschate weten.

Of de gemeente daadwerkelijk gaat doorpakken, is nog maar de vraag. De gemeente liet eerder doorschemeren huiverig te zijn om miljoenen te investeren in dit project. Aangezien er een kans bestaat dat de baten niet opwegen tegen de kosten. De gemeenteraad wilde voorafgaand aan het onderzoek weten wat het verkabelen voor mogelijkheden bood op het gebied van woningbouw, recreatie, toerisme en openbaar groen. Als het gaat om woningbouw, konden woordvoerders van TenneT kort zijn: “Nee, woningbouw is eigenlijk uitgesloten.” Volgens de netbeheerder moeten de kabels ten alle tijden bereikbaar zijn, mochten er calamiteiten zich voordoen.

Kansen

De verkabeling biedt daarentegen kansen op het gebied van recreatie en openbaar groen. Uit het onderzoek van TenneT blijkt dat de verkabeling ruimte biedt voor onder meer uitbreiding van de Heemtuin in Diepenveen en de fiets- en wandelroutes in het gebied. Ook het Runshopping Centre op de Snipperling zou er in de toekomst zomaar anders uit komen te zien. De verkabeling biedt volgens de netbeheerder mogelijkheden om de openbare ruimte op het winkelcentrum aan te passen.

Volgende week woensdag mogen inwoners inspreken tijdens de raadstafel op het gemeentehuis. Zij dienen zich vooraf aan te melden. Daarna zal de gemeenteraad zich over het onderzoek van TenneT gaan buigen en bespreken of zij in 2022 budget gaan vrij maken voor mogelijke vervolgstappen in dit proces. De gemeente verwacht dat het nog wel eens vijf jaar kan gaan duren voordat de eerste kabels onder de grond liggen in Deventer.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer