Van vier gouden halskettingen uit de Romeinse tijd tot de voorgenomen sluiting van het Westervoorde als gemeentehuis: de canon van Olst zet 30 onderwerpen uit de geschiedenis van het dorp op rij. Op 21 juni komt dit cultuurhistorisch overzicht online. Het maakt duidelijk wat Olst door de jaren heen typeert.
De Olster canon is het resultaat van een samenwerking tussen stichting IJsselacademie en de historische vereniging ?t Olster Erfgoed. Deze vereniging heeft Jan Hilferink, Gerhard Aberson en Marinus Beumer, kenners bij uitstek van de lokale historie, gevraagd de canon samen te stellen. Hilferink de schrijver van de canon, kon hierbij terugvallen op zijn vele publicaties over de geschiedenis van het dorp.
De canon is een nieuwe loot aan de stam van de website www.canonvanoverijssel.nl, een initiatief van de IJsselacademie. In 30 onderwerpen beschrijft Hilferink hoe Olst zich door de jaren ontwikkeld heeft. Diverse hoogtepunten komen aan bod, zoals de bouw van de Willibrordkerk, de industriële ontwikkeling en de landbouwtentoonstelling Olanto. Maar ook wanhopige momenten, zoals het hongerprotest van Janna Kiezenbrink in 1849 en de MKZ-crisis van 2001.
Dinsdagavond 21 juni om 20.00 uur is de presentatie van de canon in het Holstohus. Burgemeester Ton Strien zal het digitale resultaat onthullen, waarna auteur Jan Hilferink een toelichting geeft. Hij zal aan de hand van de canon duidelijk maken wat Olst door de jaren heen typeert.
De canon van Olst zal ook deel uitmaken van de tentoonstelling in het nieuwe informatiecentrum in Den Nul. Later dit jaar wordt de canon uitgewerkt voor gebruik in het basisonderwijs.
Zie verder www.canonvanoverijssel.nl