Nu ook weggeefkast in centrum Olst

Foto: Jan Bos

Weggeefkasten – ook wel doorgeefkast of give-box genoemd – ze worden steeds vertrouwder onderdeel van het straatbeeld. Het zijn publieke open kasten, waarin je anoniem kleine, voor jouzelf overbodige, maar voor anderen nog goed bruikbare spullen kunt achterlaten. Als je erlangs loopt, kun je die meenemen.

In Olst staat al een aantal van zulke kasten, meestal in particuliere tuinen, vaak gevuld met boeken. Afgelopen zaterdag, 20 april, is er een nieuwe bijgekomen. Op initiatief van Tineke Oostendorp-Kamphuis en Anna Claudia Wellner, die al een paar jaar actief zijn in ‘Olst in Transitie’, staat sinds vorig weekend in de hal van de PLUS-supermarkt een algemene weggeefkast.

“Duurzaamheid vind ik belangrijk. Als je goede spullen doorgeeft aan anderen en je eigen huis verrijkt met spullen waar iemand anders op uitgekeken is, dan breng je duurzaamheid in de praktijk”, aldus Anna Claudia.

“Waar het kán energiezuiniger leven, dat wil ik onder de aandacht brengen, minder weggooien, meer hergebruiken, minder plastic en sowieso minder verpakkingsmateriaal”, vult Tineke aan. “We moeten er niet alleen over praten, maar het ook werkelijk doen. Met elkaar kan dan veel, dat blijkt wel. In het pand van de Goede Buren organiseert ‘Olst in Transitie’ elke laatste vrijdagmiddag van de maand een Repair-café. En elke laatste zaterdag het Soep-café. Twee keer wordt een kleding ruilbeurs gehouden. We zijn ook bezig met het opzetten van een LETS-systeem. We hebben met een groep mensen tasjes genaaid van kleding die anders vernietigd zou worden. Er is een zwerfvuil opruimactie gehouden en samen met andere organisaties de energie coöperatie Goed veur Mekare in het leven geroepen.”

Ron Vermaning van de PLUS is een uitgesproken voorstander van duurzame initiatieven. Hij was direct enthousiast over het idee voor de weggeefkast. “Vandaar dat we hem hebben gevraagd om op Paaszaterdag de officiële opening te doen. De stellingkast hebben we gekregen van Peter en Mariët Tiebot van de HUBO. Afgelopen vrijdag hebben we die op zijn plek gezet in de hal van de PLUS. We hopen dat veel mensen van de kast gebruik gaan maken, dat ze daar brengen wat ze niet zelf willen houden en nemen wat ze nodig hebben. Want het is zo leuk om te geven én te ontvangen.”

De nieuwe kast in het centrum van Olst biedt ruimte aan veel verschillende voorwerpen. Van een mooi kopje, kannetje of halsketting tot een klein autootje, puzzel of voorleesboek. Het mag van alles zijn, als het maar heel is en schoon, en in de kast past. Dus: ben je uitgekeken op je puzzels? Passen je boeken niet meer op de plank? Of zoek je een bestemming voor je bijzondere verzameling? Zet ze in de weggeefkast van ‘Olst in Transitie’ in de hal van de PLUS.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie