Op 8 mei is iedereen welkom om erbij te zijn en mee te doen: dan schenken vrijwilligers van de Stichting Eetbaar Olst-Wijhe extra aandacht aan Moeder Aarde, door Olst verder te gaan vergroenen. Door bijenlinten in te zaaien, en te beginnen met de aanleg van een buurtmoestuin en van tuintjes waar kinderen hun eerste stapjes richting sla en radijsjes kunnen komen zetten.
Dit gaat zich afspelen op het terrein van 0,8 hectare tussen de Aardehuis-wijk en het spoor, aan de zuidkant van Olst-Wijhe, direct aansluitend op de nieuwe speeltuin ‘Het Slingerrijk’. Om 13.30 uur ontvangen vrijwilligers iedereen die hier warm voor loopt – met thee, koffie en limonade. Om 14 uur volgt dan een welkomstwoord vanuit de kersverse Stichting Eetbaar Olst-Wijhe, met uitleg van de visie voor het terrein, dat zij als openbaar eetbaar park gaat helpen ontwikkelen. Daarna begint het werk. Op een aantal plekken, zoals op de lange wal langs het spoor en langs het wandelpad, gaan we bijenbloemen inzaaien. Wie thuis nog zaden heeft liggen – neem ze mee! Samen kunnen we als buurt vast een flink bijenlint aanleggen, dat prachtig gaat bloeien en zo talloze insecten aantrekt die er voedsel kunnen vinden.
Op de aangewezen plek zullen ervaren vrijwilligers ook de start van de buurtmoestuin en de kindertuintjes begeleiden. Wie zelf graag de handen uit de mouwen en in de grond komt steken, kan helpen om de omheining van meidoorn aan te planten. Die geeft wat beschutting aan wat daarachter gaat groeien, en wijst voorbijgangers erop om dat te respecteren. In die tuin komt dan met gezamenlijke inzet ook een aantal moestuinbedden te liggen, die met compost en mulch klaar worden gemaakt. En daarin gaan we zaden van allerlei groentes en kruiden zaaien. Heb je zelf ook nog zaden over? Neem ze mee, dan is er vast een plekje voor te vinden. Al doende ontstaat er een eetbare tuin, waarvoor de Stichting later in het seizoen een verdelingsplan zal lanceren.
Aanmelden als vrijwilliger voor de tuin?
De Stichting komt op deze manier ook graag in contact met inwoners uit de omgeving, die graag blijven meewerken aan de buurtmoestuin en de kindertuintjes. Samen vormen die namelijk het eerste deel van het terrein dat echt in gebruik genomen zal worden. De rest blijft gewoon open als wandelgebied, maar de grond moet er eerst nog worden verbeterd, omdat die door het jarenlange bouwverkeer voor de Aardehuis-wijk is dichtgereden en verslempt. Daarvoor is een vernieuwende strategie in ontwikkeling, waarover de komende tijd meer informatie verschijnt. Vragen, feedback en ideeën? Graag! Via eetbaarolstwijhe@gmail.com