Mini-seminar ‘Aardehuizen & sociale permacultuur

Leestijd: 3 minuten

De 23 zelfvoorzienende ecowoningen van het Aardehuisproject in Olst trekken al sinds de start van de bouw in 2012 elke maand weer tientallen nieuwsgierigen uit binnen- en buitenland. Op 19 november legt initiator Paul Hendriksen het project tijdens een dagvullend programma op lokatie onder de loupe van ‘sociale permacultuur’. Welke van nature aanwezige mechanismen maakten dat het project zoveel aandacht kreeg en dat het uitgroeide tot wat het nu is? Hoe werkte de groepsdynamiek van de bouwers/bewoners, wat waren succes- en faalfactoren?

 

Deze en nog veel meer vragen komen zondag de 19e aan de orde. Het kader van de dag is sociale permacultuur: een manier van kijken naar de werking van onze samenleving, projecten, ondernemingen en activiteiten, door de bril van de natuur.

Permacultuur is vooral bekend als een op de natuur geënte ontwerpmethodiek voor voedselteelt. Het hanteert een tiental ontwerp-uitgangspunten die ontleend zijn aan de vraag, waarom een natuurlijk stuk bos eigenlijk zelfvoorzienend is. Het heeft geen mensen nodig om het te zaaien, begieteren, bemesten en snoeien. Het ecosysteem houdt zichzelf in stand en verrijkt zichzelf voortdurend.

 

Ontwerpprincipes

Sociale permacultuur gebruikt dezelfde ‘ontwerpprincipes’ die van nature werkzaam zijn in een bos, maar dan voor het vormgeven van projecten en activiteiten in de menselijke samenleving.  Tenslotte zijn ook wij mensen een onderdeel van diezelfde natuur, en functioneren wij in de samenleving feitelijk op eenzelfde wijze.

Dat dit in de praktijk werkt, blijkt uit talloze voorbeelden waarin sociale permacultuur de leidraad was in de ontwikkeling en uitvoering. Zo is de succesvolle internationale Transitiebeweging, waar bijvoorbeeld ook Olst in Transitie deel van uitmaakt, ook ontsproten aan sociale permacultuur.

“Vaak gebeurt het al onbewust dat mensen zich richten naar wat er van nature kan of wil zijn”, vertelt Hendriksen. “Maar zodra je deze methodiek bewust gaat toepassen, kun je nog heel wat betere resultaten behalen. Het is een andere manier van kijken naar de wereld. Je leert zien in verbanden en wat mensen in beweging brengt, en hoe je een project zo kunt organiseren, dat het niet meer te stoppen is, ondanks onvermijdelijke tegenslagen.”

 

Woongezond Experience

Hendriksen geeft sinds 2015 de cursus ‘Natuurlijk Organiseren’, waarin deelnemers leren om 10 ontwerpprincipes van permacultuur toe te passen in hun dagelijks werk en andere activiteiten. Eén van zijn cursisten, Wilco Machielse, zal tijdens de workshopdag een presentatie geven van het project dat hij tijdens de cursus heeft ontwikkeld: de Woongezond Experience.

Machielse ziet voor zich een groot centrum in Utrecht, goed bereikbaar met alle vormen van vervoer waar particulieren, gezinnen en professionals zich integraal (alles-omvattend) kunnen informeren over alle aspecten rond gezond bouwen en wonen. Met vergelijkings-opstellingen kunnen bezoekers met begeleidende informatie zelf metingen verrichten op gebied van kunstlicht, binnenlucht, geluidsisolatie, warmte-isolatie, en zo voor zichzelf bepalen wat ze aangenaam vinden. Ook kan men er kennismaken met vele soorten bouwmaterialen en hun toepassingen.

Machielse verwacht dat de Woongezond Experience, eenmaal gerealiseerd, een sterk zwaan-kleef-aan-effect gaat hebben op alle belangrijke marktpartijen op gebied van duurzaam bouwen. Met zijn presentatie op 19 november heeft Olst de primeur.

 

Heel gevarieerd

Het mini-seminar is heel gevarieerd opgezet. Naast de Machielse’s presentatie over de Woongezond Experience, neemt Hendriksen de deelnemers stap voor stap mee door het ontwikkel- en bouwproces van het Aardehuisproject. Dat gebeurt aan de hand van een inleidende presentatie, een film, een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde interactieve spelvorm, een rondleiding over het Aardehuisterrein en diverse korte besprekingen van deelonderwerpen. Tussentijds zijn er koffie- en theepauzes en een lunch,  waarvoor er al soep aanwezig is; wie meer wil eten, moet zelf boterhammen meenemen.

 

Kosten voor deelname bedragen €15,- wat bij binnenkomst betaald kan worden. Lokatie is het Middenhuis, de gemeenschapsruimte van de Aardehuizen, aan de Rietgors 22 te Olst.

Aanvang: 10:30 uur (deur open v.a. 10:00 uur), de dag wordt om 16:30 uur afgesloten.

Meer informatie is te vinden op www.sociale-permacultuur.org.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer