Midwinterhoornblazers uit Haarle leveren mooi bedrag aan De Strijd van Salland

Leestijd: 2 minuten

In eetcafé Bij9en werd afgelopen vrijdag de cheque uitgereikt door Gerrit Lindeboom en Harry Soeteman van de Midwinterhoornblazers uit Haarle. Trots poseerden de heren in tenue. Voorzitter van De Strijd van Salland, Paul Kortekaas nam de cheque dankbaar in ontvangst. “Wat een fantastisch bedrag!” riep hij uit. Het is een van de vele acties voor het initiatief dat nu al zo’n 8 jaar geld inzamelt ten bate van hersentumor onderzoek.

De midwinterhoornblazers uit Haarle zamelen ieder jaar geld in en kiezen samen dan een zelfgekozen goed doel. Dit jaar moest dat De Strijd van Salland worden vond Gerrit. Bij zijn achterneef werd een hersentumor ontdekt en Gerrit wilde hier graag met de groep een positieve bijdrage aan onderzoek en behandeling leveren. Tijdens de wandelingen bij Heemkunde werd een oude midwinterhoorn tot collectebus getransformeerd en tijdens de wandelingen werd een mooi bedrag ingezameld.

Over de midwinterhoornblazers
Gerrit vertelt hoe de groep, die nu 22 personen telt, ooit is begonnen. “Twee dames uit Haarle leek het wel wat en meldden zich bij een vereniging. Die vonden dat daar maar geen vrouwen bij hoorden en ze besloten zelf een groep te starten. En dat is deze groep geworden, bestaande uit mannen en vrouwen uit Haarle, Nieuw-Heeten en omgeving.

Traditie
Het midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie en komt voor in Twente, Salland maar ook in de Achterhoek. De heren Lindeboom en Soeteman weten te vertellen dat er vroeger in de oorlogsperiode geblazen werd om elkaar te waarschuwen. Nu vinden er demonstraties plaats in de advent periode, vaak tijdens wandelingen. Ze spelen om beurten. Harry: “In een goed gesprek praat je immers toch ook niet door elkaar”.

Niet op verzoek
Eenmaal aan de praat, vraagt Ingrid Lindeboom, initiatiefneemster van De Strijd van Salland, of de blazers een keer kunnen optreden. “Nee, dat doen we niet zomaar”, meldt Gerrit.
“Dat mag alleen tijdens de adventperiode. Doe je dat wel, dan spreekt men daar schande van en krijg je boze gezichten. Dat kun je gewoon niet maken.”
En zo zijn er meer richtlijnen waar ze zich aan dienen te houden. Het neerzetten van de midwinterhoorn bijvoorbeeld. “Niet op de grond, maar op de klomp. Anders is het ontheiligen van de hoorn”, weet Gerrit te vertellen.

Hoopgevende start
Dan wordt de cheque overhandigd en er wordt trots geposeerd. We gaan ieders ons weegs en het is een mooie start voor de vele acties die nog zullen volgen. Ingrid en Paul zijn onder de indruk. “We hebben binnen de groep zoveel te maken met verlies van dierbaren. We zijn afgelopen nacht weer een betrokken lid verloren aan deze vreselijke ziekte. We blijven strijden met elkaar, we geven niet op,” aldus Ingrid.

Onlangs ging Salland1 met deze groep strijdbare mensen naar het Erasmus MC in Rotterdam om te laten zien wat artsen kunnen en willen bereiken met de opbrengsten van de acties. Zie hieronder het verslag.

Videoverslag gemaakt door: Robbert Jan Wolzak

Meer informatie over de acties zijn te vinden op de website van De Strijd voor Salland. Houd onze website ook goed in de gaten.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer