Luttenbergs feest, wereldberoemd in Nederland

Op 10 augustus trappen ze af met een grote optocht en de opvolgende dagen kan men vogelgooien, touwtrekken, bingoën, kratstapelen, zwientie tikken, recordpoging lipp’n en een heus Nederlands kampioenschap: de 41ste editie van het Nederlands Kampioenschap gatgraven.

Ze zijn er maar wat trots op in Luttenberg, hun jaarlijks dorpsfeest. Terecht trots, gezien de creatieve onderwerpen die prijken op een uitpuilende evenementenagenda. Vanaf donderdag is er vertier voor jong en oud met een buitengewoon gevarieerde agenda.

Zwientie tikk’n
Foto: Facebook pagina Luttenbergs Feest

Legende
Bladerend op hun website tref je de historie aan van het Luttenbergs feest met enkele ‘grootheden’ uit het heden en verleden. Zo blijkt Mathijn Veldkamp veelvuldige winnaar te zijn van de evenementen. Hij mag één keer vogelgooien, één keer kratstapelen, één keer gatgraven en maar liefst drie maal het Nederlands kampioenschap Zwientie Tikken op zijn naam zetten. Hij is de man die als enige op alle onderdelen een 1 achter zijn naam kan zetten.

Kratstapelen
Foto: Facebook pagina Luttenbergs Feest

Hoe diep kan een dorp gaan
Verder lezen we dat Jos van Mans de enige echte wereldkampioen gatgraven is. In 1983 vestigde hij het diepterecord met een gat van maar liefst 3.16 meter. En nog steeds is hij een trouwe supporter van de jongere garde en is nog elk jaar te vinden op het Luttenbergse feestterrein. Jos stond samen met zijn helper Paul Heuven (zie onderstaande foto) op de cover van de glossy ter ere van het 40 jarig bestaan van het Luttenbergsfeest. De glossy kreeg de naam “3.16, Hoe diep een dorp kan gaan.”

In 2021 is het gatgraven opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van de website en Facebook pagina van het Luttenbergse feest.

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer