Lachgaspatronen dumpen is levensgevaarlijk. Rova: “Ook wij hebben te maken gehad met een incident in een inzamelvoertuig”

Leestijd: 2 minuten

De partydrug lachgas is sinds 1 januari 2023 bij wet verboden en valt sindsdien onder de Opiumwet. De tanks en cilinders moeten bij milieustraten woren ingezameld maar dit gebeurt vaak niet. Ze worden in de natuur of op straat achtergelaten en belanden zo bij het restafval. Met alle gevaarlijke gevolgen van dien. In de verbrandingsovens kunnen ze namelijk exploderen, wat een enorme kostenpost oplevert. In 2023 bedroeg dit maar liefst meer dan 65 miljoen, zo meldt het NOS op haar website.

De directeur van de afvalverwerker in Amsterdam Van Lieshout trekt daarom aan de bel via het NOS-nieuws. Het enige inzamelpunt in Amsterdam gaat namelijk dicht. De afvalverwerker wil niet langer de kosten hiervoor dragen. Er moeten meer inzamelpunten komen vindt hij. Niet alle politici zien hier heil in. “Het is meewerken aan het gedogen van drugs”, zegt kamerlid Joost Eerdmans van Ja21 in het NOS-nieuws.

Regionaal
De Rova, afvalverzamelaar voor de gemeente Raalte, erkent het probleem. Communicatieadviseur Maarten Frietema: “Sinds begin 2023 zien gemeenten, inzamelaars en afvalverwerkers een grote toename aan illegale dumpingen van lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval. Het Rijk heeft daarom een toolkit ontwikkeld met informatie over lachgas, zodat gemeenten en milieustraten precies weten hoe ze moeten handelen en veilig kunnen werken. De toolkit is opgesteld in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.”

Protocol onder de loep
ROVA heeft naar aanleiding van deze werkwijze nogmaals haar protocol onder de loep genomen, aangescherpt en extra onder de aandacht gebracht van haar medewerkers.
Frietema: “Wij accepteren lachgascilinders op alle ROVA milieubrengstations (MBS-en)
Als ROVA lachgascilinders aantreft bij het beheer van de buitenruimte, worden deze opgeruimd. Op onze overslaglocaties verwijderen we de eventueel aangetroffen lachgascilinders, zodat deze niet bij een afvalverbrandingsinstallatie (dat zijn andere partijen, ROVA zamelt alleen in) terecht komt waar kans op explosie ontstaat. Ook wij hebben al te maken gehad met een incident in een inzamelvoertuig. Gelukkig nog zonder directe schade of persoonlijk letsel, maar hiermee is wel het risico voor onze medewerkers en het materieel duidelijk geworden”, aldus Frietema.

Daarnaast heeft ROVA richting inwoners meer informatie over lachgaspatronen en cilinders op de website en in de app geplaatst.

Tip ons !
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio