“Mijn kinderdroom is mijn leven geworden”

Videoverslag: Martijn van Wieringen

73 jaar is hij inmiddels, maar dat zou je hem niet geven. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat Lenny zijn jongensdroom leeft en beleeft. Zijn jonkvrouw, de Duitse Christel, zijn paard Hercules en het leven als ridder,  aan boord van zijn kasteelschip De Andisa, houden Lenny jong.

Op je 73e nog steeds je jongensdroom leven, dat doet Lenny maar al te graag. Aan boord van zijn kasteelschip. Dit is niet alleen maar zijn middeleeuws theater maar ook zijn woonhuis. Als klein jochie al besmet met het ‘riddervirus’. De grootste boosdoener, Bond, James Bond. Oftewel Roger Moore. “Toentertijd had je een mooie ridderserie op televisie. Daarin speelde Roger Moore, Ivanhoe.” Wie kent hem niet? Een stoere en heldhaftige ridder, die ten tijde van de twaalfde eeuw, het kwaad bestreed. “Toen ik hem zag, wist ik wat ik later wilde gaan worden: ridder”, aldus de dappere strijder uit Suriname.

Geen opleiding
In 2005 was zijn kasteelschip gerealiseerd. In de jaren daarvoor heeft ‘ridder’ Lenny al de benodigde memorabilia bij elkaar gespaard, maar niet alleen maar gespaard “Ik heb heel veel zelf gemaakt en daar ben ik erg trots op. Dat heb ik mezelf allemaal aangeleerd, daar is geen opleiding aan te pas gekomen.” Sinds een week is Lenny aangemeerd in Deventer. Op de Scheepvaartstraat steekt het kasteelschip fier boven de andere schepen uit. Van verre kun je het al zien liggen. Helaas wel weggestopt achter een bouwplaats, maar zodra je de loopplank hebt betreden veranderd de omgeving al snel naar een middeleeuwse wereld.

Ontzettend veel
Wanneer je door het schip loopt zie je ontzettend veel. Maar elk vertrek is zodanig ingedeeld dat je goed kunt zien waar het over gaat. Zo is er de martelkamer, waar allerlei oude marteltuigen liggen, een heks die wordt gewogen en je leert hoe de term ‘viswijven’ tot stand is gekomen. Daarnaast zijn er onder andere nog de wapenkamer, de wolkamer en de viskamer. Maar dat is nog lang niet alles.

Hercules
Want boven op het dek staat een lief, maar zeer ondeugende falabella, genaamd Hercules, je al op te wachten om aan te geven hoe oud hij is. Lenny heeft Hercules gered van een minder fraai bestaan waar hij werd geslagen met een zweep. Jarenlang leefde hij samen met zijn metgezel, het Friese paard Wodan. Een groot, sterk en donker paard. Maar Wodan is zes jaar geleden overleden en nu is alleen zijn schildknaap Hercules nog over. Maar die heeft het goed, want bij elk trucje wordt ie rijkelijk beloond met wat worteltjes. “En als ie ze niet snel genoeg krijgt, dan komt ie ze wel halen.”

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer