Kamer schrapt onder meer plannen accijnsverhoging en tariefverhoging openbaar vervoer

De geplande accijnsverhoging op diesel en benzine is van de baan. Een ruime kamer meerderheid heeft dit vandaag besloten. Dit geldt ook voor de per 1 januari geplande verhogingen voor trein, bus en tram. Tevens gaat de energiebelasting voor huishoudens omlaag.

Bovenstaande besluiten zijn afkomstig uit het debat over de Miljoenennota. Er zijn al flinke aanpassingen besloten vanuit het debat in Den Haag. Zo werd eerder de beslissing teruggedraaid om de accijns weer naar het oude niveau te brengen aangaande de brandstofprijzen, per 1 januari zal de accijns daarop dus niet omhooggaan.

Verhoging minimumloon
Ook het minimumloon gaat in het nieuwe kalenderjaar omhoog, met 1,7% maar liefst. Daarnaast krijgen ouders met een kindergebonden budget meer steun in de kosten voor kinderopvang. Ook de huurtoeslag gaat omhoog vanaf 1 januari.

Geplande inkomsten
De huidige visie van het kabinet is dat dit niet alleen ten koste kan gaan van de staatskas, maar dat er elders meer geld vandaag moet gaan komen. Denk daarbij aan de verhoging van belasting over de spaartegoeden. Ook de in Nederland gevestigde bedrijven kunnen een belastingverhoging tegemoet zien en wordt de aankoop en uitkering van dividend zwaarder belast. Iets wat overigens niet zonder kritiek gepaard ging in de Kamer.

Nieuwe kabinet
Op de tweede dag van de Algemene beschouwingen lopen de discussies soms flink op, maar worden er ook concrete stappen gemaakt. Deze plannen hebben merendeel invloed op 2024. Alles wat daarna gaat gebeuren is aan het nieuwe kabinet wat gekozen gaat worden op 22 november 2023.

De algemene beschouwingen zijn nog gaande… later dus meer…

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer