Internationale dag van de gerechtsdeurwaarder; een socialer beroep dan je zou denken

Leestijd: 2 minuten

Als je op een verjaardag vertelt dat je als beroep deurwaarder bent, krijg je negen van tien keer een negatieve reactie: “Je bent vast een slecht mens die mensen geld aftroggelt, van de zwakkeren in de samenleving.” Vandaag is het de dag van de Gerechtsdeurwaarder en zoomen we in op dit bijzondere vak.

Gerechtsdeurwaarder Marcel Bunnik, van BJK Gerechtsdeurwaarders, legt graag uit dat zij niet uitsluitend mensen achter de broek aanzitten om rekeningen te betalen.

Stigma van onmenselijkheid
“In het verleden was het vak inderdaad harder, maar denk ook aan de tv-programma’s die we hierover zien, alles draagt bij aan het beeld dat we zomaar alles bij iemand komen weghalen. Dit is echt wel aan strikte regels gebonden. Ons kantoor doet dat bijna niet. Dus er zou beslag mogen worden gelegd op een luxe artikel, zoals een grote tv bijvoorbeeld, maar mensen mogen een tv hebben vinden wij. Een opkoper betaalt heel minimaal voor zo’n tv. Dat zie je ook met hele oude autootjes. Dan hebben we meer kosten als dat het opbrengt.”

Menselijke maat
Marcel Bunnik verteld verder: “Wij krijgen van onze klant natuurlijk de opdracht om de debiteur te benaderen die rekeningen open heeft staan en die moeten betaald worden. Maar heel vaak staat er al een regeling klaar waardoor dit op te lossen is. Wij gaan altijd open en dienstverlenend het gesprek aan en zoeken samen naar de beste oplossing. Dit kan een regeling inhouden die van een paar tientjes per maand tot een paar honderd euro per maand gaan.”

“Je zou het niet denken maar 70% van wat we doen is hulpverlening. Je moet zeker met menselijk oogpunt er naar kijken en je niet boven de debiteur stellen. Doe je het het niet op een fatsoenlijke manier dan heb je 9 van de 10 keer gezeur: Actie is reactie.”

Van een kale kip kun je niet plukken
Op de dag van de gerechtsdeurwaarder verteld Marcel Bunnik ons: “Als het niet lukt om de rekeningen te betalen omdat er echt geen geld is dan houdt het soms gewoon op. Dat is frustrerend voor de klant maar uiteindelijk heeft iedereen de zogenaamde beslagvrije voet, een standaard bedrag om van te leven. Daar moet je als deurwaarder vanaf blijven. Dat is af en toe he risico van ondernemen en dat hoort erbij.”

Nazorg
“Wij hebben van iedere persoon die bij ons schuld heeft, de gegevens van de schuld hulp van de betreffende gemeente. Het is dan wel niet onze taak om nazorg te verlenen, maar wij verstrekken wel gegevens van hulpverleners zoals Geldfit, en gemeente.”

Toegenomen agressie
Marcel zelf is ook partner, naast deurwaarder, bij Van den Bos, Jansen & Kersten, hij vervolgt: “Natuurlijk is er weerstand in gesprekken. Daar word je in getraind als je dit vak ingaat. We zien wel dat na de coronaperiode sommige mensen een grote afkeer uiten naar ons als gevolg van overheidsmaatregelen tijdens de lockdown. Enkele groepen hebben een gevoel ontwikkeld van: ‘Ze moeten mij altijd hebben‘. Daar valt soms niet tegenin te praten. Daar weet ik inmiddels aardig mee om te gaan maar voor sommigen is het een reden om een ander vak te kiezen. Gelukkig zitten er steeds meer jonge mensen in het vak en negen van de tien keer worden casussen goed opgelost en dat geeft mij nog steeds een goed gevoel”, aldus een tevreden Marcel Bunnik.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App Salland1